Endemol fors omhoog op Damrak

Endemol Entertainment trok vanochtend de aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers reageerden enthousiast op het gisteren na beurs aangekondigde plan om de risicovolle theaterdivisie af te stoten. De koers van de producent en distributeur van tv-programma's sprong bij opening zeven gulden (15 procent) omhoog naar 54 gulden.

Daarna zakte het fonds iets terug tot een plus van bijna tien procent op 51,50 gulden. Beleggers toonden zich verder ingenomen met de jaarcijfers van Endemol. Die werden door de meeste handelaren “fraai' genoemd.

De Amsterdamse effectenbeurs opende vanochtend lager. De lagere dollar (1,8480 gulden) en koersdalingen in Tokio en New York drukten de stemming licht. Na ruim een uur handel noteerde de AEX-index bijna 3,12 punten lager op 914,48. Rond het middaguur trad enig herstel op. De toonaangevende beursgraadmeter stond toen op 918,72 punten, een stijging van 1,12 punten tegenover het slot van gisteren.

De beurshandel wacht op de expiratie van de optiecontracten komende vrijdag. Die zou volgens handelaren wel eens voor turbulentie kunnen zorgen. “Misschien komt er daarna wat rust in de markt en ontstaat er een trading range van tussen de 850 en 950 punten', zegt een handelaar.

Het geplaagde Baan zakte opnieuw verder weg. Het automatiseringsbedrijf verloor vanochtend zeven procent op 20 gulden. Deze week is het fonds al bijna 40 procent in waarde gedaald. In mei keken beleggers in Baan nog tegen een hoogste koers van 108,70 gulden aan. Sindsdien is de koers met ruim tachtig procent teruggevallen.

Getronics behoorde tot de grotere stijgers. De koers klom 3,90 op 74 gulden. Ook Nedlloyd boekte winst zeven dubbeltjes op 21,90.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren lager gesloten na twee dagen met flinke koersstijgingen. De Dow Jones-index daalde met 63,33 punten tot 7938,14. Een groot deel van het verlies van de Dow Jones-index kwam voor rekening van Eastman Kodak. De winst die het fotografieconcern rapporteerde viel niet tegen, maar de omzet bleek flink te zijn afgenomen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag verder gedaald. De Nikkei-index zakte met 172,06 punten tot 13.070,73. Deze daling vloeit voort uit de afwachtende houding van de beleggers. Die willen eerst zien hoe de Japanse overheid het reddingsplan voor het bankwezen uitvoert. 82,00 0.5FM099