Die euro had van mij niet gehoeven; De GWK-manager

“Mijn favoriete geld is het Australische geld. Die biljetten zijn een beetje doorzichtig en ze ruiken ook heel apart. Ik zou ze aan hun geur kunnen herkennen. Wij zijn nu eenmaal de vreemd-geldspecialisten. Ik heb op vakantie ook nooit problemen met het omrekenen in guldens - ik reken de hele dag in francs, dollars en marken. En vals geld halen wij er ook zo uit. Dat moeten we dan in beslag nemen.

“Sinds half juni zijn we gedwongen veel met onze klanten over de komst van de euro te praten. Omdat er per 1 januari een girale euro komt, zijn de onderlinge koersverhoudingen van alle valuta in de EMU al per begin mei afgesproken. We hebben daarom nu al onze wisseltarieven aangepast en transparanter gemaakt. We kopen en verkopen voortaan op dezelfde koers. Het margeverschil, waar we aan verdienden, bestaat niet meer. Om onze kosten te dekken rekenen we nu transactiekosten.

“Daar krijgen we heel veel vragen over. Niemand keek vroeger naar die margeverschillen, terwijl ze nu op het bonnetje wel die transactiekosten zien staan. In feite is de klant beter uit, want in acht van de tien eurovaluta krijg je nu meer vreemd geld voor je guldens omdat de verkoopkoers omlaag is gegaan. Maar de kosten lijken hoger. Alleen als je het goed uitlegt, begrijpt de klant dat hij er gunstiger uitspringt.

“Ik ben de manager van de filialen op de stations in Leiden en in Gouda. Daar werken bij elkaar elf mensen. Over vier jaar, als de euro ook in munten wordt ingevoerd, moet GWK als organisatie een stuk kleiner zijn. Ongeveer tweederde van onze baten komen van het geld wisselen. En daarvan komt op mijn kantoren zo'n 60 tot 70 procent van het wisselen in de eurovaluta. Dat zal uiterlijk 1 juli 2002 ophouden.

“Maar er blijven Amerikaanse dollars nodig en yens en, gelukkig, voorlopig ook Britse ponden. Bovendien gaan steeds meer mensen naar verre bestemmingen op vakantie. Zeker als ze voor het eerst naar Thailand of zo gaan, komen ze naar ons toe voor een totaalpakket. Wij raden ze aan om een deel in contant geld en verder travellers-cheques mee te nemen.

“Bij GWK zullen een aantal kantoren dicht gaan die langs de snelweg aan de grens liggen.

Dat is afschuwelijk. Je kan die mensen wel wat anders aanbieden, maar je kan niet voorkomen dat ze moeten verhuizen. Op mijn kantoren hoeft, denk ik, niemand gedwongen ontslagen te worden. De mensen die nu door natuurlijk verloop weggaan moeten we al vervangen door mensen met tijdelijke contracten. Ik heb nu ook eerder last van het tegenovergestelde: door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk om mensen te vinden.

“Om ons op de toekomst voor te bereiden, worden de andere diensten die we aanbieden belangrijker. Je kan bijvoorbeeld als je met contant geld bij de balie komt, dat binnen twee minuten naar het buitenland overmaken. Daar vragen mensen steeds vaker om. Familieleden die gestrand zijn, asielzoekers of ouders met kinderen in het buitenland - het hoort bij deze tijd. En we bieden de laatste jaren steeds meer toeristische diensten aan. Je kan bij ons overal in Nederland een hotel reserveren en je kan bij ons tickets krijgen voor de grote popconcerten en evenementen.

“Met de euro verdwijnen er tien van de honderdvijftig valuta die wij aanbieden. Door de euro verdwijnt een deel van ons werk - het had van mij ook niet gehoeven, die euro. Maar we reageren er zo nuchter mogelijk op. En wat er voor in de plaats komt, dat zijn leuke diensten, leuk om te verkopen. Op het station in Leiden komen 60.000 reizigers per dag. Sinds de verbouwing van het station zijn er allemaal winkeltjes gekomen en zie je de functie van de hal veranderen. Wij passen daar prima bij. Snel, gemakkelijk en beschikbaar.'

    • Remmelt Otten