Arabieren beschuldigd van branden in Israel

Israel wordt sinds enkele dagen geteisterd door bosbranden. Naar aanleiding van berichten en suggesties dat Israelische Arabieren hoofdschuldigen zijn, riep president Ezer Weizman gisteren op tot een dialoog met de Arabieren. Hij waarschuwde voor het leggen van een stigma op de Arabische gemeenschap.

Minister van Binnenlandse Zaken Suissa zei vanmorgen dat nabij de Arabische stad Umm al-Fahm en in Galilea meer dan tien Arabieren op verdenking van brandstichting zijn gearresteerd. De Arabieren zouden brand stichten uit protest tegen landonteigeningen. Ruim twee weken geleden werd bewerkt Arabisch land bij Umm al-Fahm door het leger tot oefenterrein verklaard. “Wat daar werd gedaan hielp niet', zei Weizman.

Volgens de politie zijn de meeste branden het gevolg van nalatigheid. Tijdens de recente joodse feestdagen hebben duizenden mensen in het Carmel-gebergte barbecues gehouden. Niet alle vuren werden zorgvuldig gedoofd.

Honderden hectaren met zorg aangelegde bossen in het Carmel-gebergte ten zuiden van Haifa zijn inmiddels in vlammen opgegaan. Met enorme inspanningen slaagde de landelijke brandweer erin een brand bij een luxe wijk in Haifa tot stand te brengen. Enkele villa's gingen in vlammen op, tientallen huizen liepen schade op. Het kunstenaarsdorp Ein Hod werd gisteren zwaar door de brand getroffen.

De brandweer slaagt er niet in de brandhaarden volledig te overmeesteren. Vanmorgen braken op verschillende plaatsen in Galilea opnieuw branden uit. Het heeft in Israel een half jaar niet geregend. Ook de hittegolf die de temperatuur aan de kust tot 39 graden Celsius opzweept en de uitzonderlijke lage vochtigheidsgraad voeden de vlammen. De afgelopen dagen is bovendien gebleken dat de Israelische brandweer niet over de modernste middelen beschikt om grote branden effectief te kunnen bestrijden. De brandweer moet het doen met brandweerauto's uit de jaren zeventig. De Israelische brandweer lijdt onder Israels kostbare defensieinspanning. Indien in oorlogstijd in steden grote branden uitbreken, zou de brandweer daar geen antwoord op hebben.