Zwervers en tinnen soldaatjes

Voetbalcoaches zijn net mensen. Als je even goed oplet kun je hen zonder veel moeite op een blunder betrappen. Herbert Neumann, die al eerder bij Vitesse werkte en daar niet lang geleden werd ontslagen, keert terug bij Vitesse. Want de Arnhemse club nam afscheid van een trainer die nog maar vier maanden in dienst was en teruggaat naar Paris Saint Germain, waar hij destijds met ruzie de laan uit ging. Neumann vertelde dat NAC hem opnieuw niet wilde laten gaan, “maar de keuze aan hem liet'. Volgens mij betekent dit, dat NAC hem wel degelijk wilde laten vertrekken. “Jorge kiest voor Paris Saint Germain, ik kies voor Vitesse. Dat is voetbal.' Mijn voetbal is het niet, maar kennelijk is een man die destijds al na 52 dagen (een wereldrecord?) de woestijn werd ingestuurd bij Anderlecht intussen zo murw geworden dat niets hem meer versteld doet staan.

Maar hoe kon de hele affaire zo gespeeld worden? Doordat de vrouw en de kinderen van Artur Jorge het in Den Haag niet meer naar hun zin hadden. Waarom bivakkeerden ze daar, terwijl hun man en vader in Arnhem zijn goedbelegde boterham verdiende? Was er in de buurt van de Gelderse hoofdstad niets te vinden geweest?

Coaches zijn zo ongeveer de ergste zwervers die er bestaan. Toen de Oostenrijker Max Merkel het Nederlands elftal trainde, woonde hij ook in Den Haag, terwijl hij zijn vrouw en zoon in Munchen had achtergelaten. Kwam je hem opzoeken, dan verzocht hij je vriendelijk op een kussen op de vloer plaats te nemen, want zijn meubels had hij in Zuid-Duitsland achtergelaten. Nu is het best voor te stellen dat zo'n Portugese dame het in de stad van Couperus niet zo fijn vond. Parijs ligt haar waarschijnlijk beter en wellicht heeft zij geweend toen Jorge met de boodschap thuiskwam dat het Gelredome wachtte en de guldens hard waren.

En wie begrijpt voorzitter Aalbers? Eerst gooit hij de succesvolle coach Henk ten Cate voor de leeuwen, hoewel hij Vitesse uitstekend liet voetballen en met het elftal naar de derde plaats op de ranglijst was geklommen. Dan wordt Ten Cate vervangen door een buitenlandse grootheid die overal de zak kreeg en desondanks een reputatie van vakmanschap had opgebouwd, en die Vitesse naar de tweede plaats loodste en vervolgens vroeg om Arnhem voor Parijs te mogen inruilen. Waarom zou Aalbers deze onlogische zaak van zijn akkoord hebben voorzien? Omdat hij uiteindelijk toch Neumann wilde.

Sommige voorzitters spelen met trainers alsof het tinnen soldaatjes zijn. Over contracten hoor je al helemaal niemand. Aalbers moet toch gedacht hebben toen hij Jorge binnenhaalde, dat dit de beste man voor zijn club was.

En hij kan vier maanden later toch niet menen dat de Portugees er weinig van terecht heeft gebracht? Of lag het uberhaupt niet aan welke coach dan ook, zolang Machlas ze erin schopte?

Vitesse wordt bestuurd door de grillen van die ene man, de schepper van het Gelredome, de betaalde voorzitter Aalbers, ex-juwelier, man van zeer veel acties en initiatieven. Iemand die exact meende te weten waar de prestatiegrens van Henk ten Cate lag en wiens hart nu plotseling dermate week is geworden, nu het om het heimwee van mevrouw Jorge naar Parijs gaat, dat hij de hand over het hart heeft gestreken.

Laten we eens gaan kijken hoe lang Jorge het in de Franse hoofdstad uithoudt. Hij noemde vier jaar geleden de Parijse supporters surrealisten. “Parijs is eigenwijs, ook op het gebied waarvan het geen verstand heeft. Ze denken daar prehistorisch.' Het moet een geluk voor Jorge zijn, te weten dat supporters geacht worden een zwak geheugen te bezitten.

    • Herman Kuiphof