ZONNEBAARS MET PETERSELIE-BEURRE BLANC

Doe de grofgehakte peterselie, sjalot, citrusbladen en visbouillon in een zware pan op een middelhoog vuur. Breng net tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat 10 tot 15 minuten trekken, waarbij u af en toe omschept. Verwijder de citrusbladen. Doe de rest van de inhoud van de pan in een blender en draai tot een fijn mengsel. Passeer het peterselie-bouillonmengsel door een fijne zeef of groentemolen boven een schone pan. Roer er de slagroom en het citroensap door en breng het mengsel op een hoog vuur aan de kook. Laat tot het dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. (U kunt de saus van tevoren maken en op dit punt wegzetten.) Zet de boter zo nodig in het vriesvak zodat hij ijskoud is. Leg de zonnebaarsfilets naast elkaar in een magnetronschaal en bestrooi ze met zout en peper. Leg het deksel op de schaal en zet 4 minuten in de magnetron op 70 procent (650 watt). Draai de visfilets om, leg het deksel weer op de schaal en zet nog circa 4 minuten in de magnetron op 70 procent, of tot de vis gaar is. Doe de zeekraal in een magnetronschaal, leg er het deksel op en zet 30 tot 40 seconden in de magnetron op 100 procent. Breng de saus aan de kook als u hem van tevoren hebt gemaakt en draai het vuur dan zo laag mogelijk. Zet eventueel een vlamverspreider onder de pan. Snijd de boter in stukjes en roer ze met een paar tegelijk door de saus. Doe wat stukjes boter in de saus voordat de andere helemaal gesmolten zijn. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur. Schep de zonnebaarsfilets met een schuimspaan uit de schaal en schik ze op voorverwarmde borden. Schep er wat saus over en bestrooi met wat fijngehakte peterselie. Garneer met wat zeekraal en dien op.

    • Kim Maclean