Wolvecamp prijs voor Preesman

De Amsterdamse kunstenaar Avery Preesman (1968) heeft als eerste de Theo Wolvecampprijs gewonnen. Deze tweejaarlijkse nationale prijs voor de schilderkunst is een oeuvre- en stimuleringsprijs voor schilders tot 40 jaar die minimaal vijf jaar in Nederland wonen.

De prijs bestaat uit een bedrag van 40.000 gulden, een tentoonstelling en publicatie. Preesman krijgt de onderscheiding zaterdag in het Kunstcentrum Hengelo. Hier is tevens een tentoonstelling met werk van de kunstenaar te zien. De prijs is een initiatief van de Stichting HeArtpool, een samentrekking van Hengelo en Art. De stichting telt 67 deelnemers die jaarlijks een bedrag van 2000 gulden overmaken. Met het geld worden ook kleinschalige kunstinitiatieven gestimuleerd. De prijs is vernoemd naar kunstenaar Theo Wolvecamp (1925-'92), die het grootste deel van zijn leven in Hengelo woonde en werkte. De internationale jury van HeArtpool, onder leiding van C. Dercon, directeur van het Museum Boijmans Van Beuningen, prijst Preesman voor de open en eigenzinnige manier waarop hij nieuwe wegen bewandelt. Preesman is in Willemstad geboren. Hoewel hij autodidact is, werd hij in 1992 toch toegelaten tot De Ateliers in Amsterdam. Daarna volgden onder meer deelname aan de Prix de Rome en tentoonstellingen in Tokyo, Oakland en Gent. (ANP)