Winst van Chrysler breekt alle records

Het Amerikaanse autoconcern Chrysler, dat volgende maand gaat fuseren met het Duitse Daimler-Benz, heeft gisteren onverwachts goede cijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt. De nettowinst steeg ten opzichte van dezelfde periode van 1997 met 55 procent van 441 miljoen dollar tot 682 miljoen dollar.

De winst per aandeel ging omhoog van 0,65 dollar tot 1,02 dollar. Analisten hadden in doorsnee een stijging verwacht tot 0,87 dollar. De meevaller kan ertoe bijdragen dat de in de VS levende vrees voor verslechtering van de bedrijfsresultaten afneemt.

Nog niet eerder heeft het autoconcern een zo hoge kwartaalwinst behaald. Ook het resultaat over de eerste negen maanden is een record.

Chrysler had vrijwel geen last van de crisis in Azie en de problemen in Latijns Amerika, omdat het verreweg het meeste van zijn omzet haalt in Noord-Amerika.

Topman Robert Eaton noemde de resultaten gisteren voortreffelijk. “Onze mensen hadden makkelijk kunnen worden afgeleid door de komende fusie. Maar ze bleven volledig gericht op het harde gevecht op de markt en leverden recordresultaten af in het moeilijkste kwartaal voor onze branche.'

Het zijn de laatste kwartaalresultaten die Chrysler als afzonderlijke autofabrikant bekendmaakte. De komende resultaten voegt het bij die van Daimler-Benz. Eaton zei dat de fusie binnen een maand rond kan zijn.

Analisten menen dat de fusie tussen Chrysler en Daimler-Benz alleen maar tot verdere groei en omzet van beide bedrijven zal leiden. Er is nauwelijks overlap tussen de producten van de twee autofabrikanten.

De omzet van Chrysler nam in het derde kwartaal toe van 13,2 miljard dollar tot 15 miljard dollar. Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de nettowinst van 1,94 miljard dollar tot 2,74 miljard dollar bij een omzetgroei van 43,7 miljard dollar tot 48,8 miljard dollar.

Chrysler presenteerde als eerste van de drie Amerikaanse autoconcerns de resultaten over het derde kwartaal. General Motors en Ford komen later deze maand. (KRF, ANP)