Wildplasser riskeert boete van 60 gulden

Alle 5.000 agenten van het regiokorps Amsterdam/Amstelland hebben een boekje met `tips' thuisgekregen voor het uitdelen van boetes.Het is de bedoeling dat overtredingen die nu nog door de vingers worden gezien, voortaan worden bekeurd. Volgens een politiewoordvoerder is het niet zo dat de agenten nu opeens “met slaande trom de straat opgaan'. “De komende jaren willen we zaken die we in Amsterdam normaal zijn gaan vinden, weer indammen.'

Een paar voorbeelden: huisvuil voortijdig buitenzetten wordt beboet met 100 gulden; openbare dronkenschap: 50 gulden; keiharde muziek: 150 gulden; autoradio te hard: 182 gulden; slapen op/aan weg: 70 gulden; wildplassen: 60 gulden; vuil op straat gooien: 182 gulden.

Korpschef J. Kuiper kondigde bij zijn aantreden al aan dat de openbare ruimte weer teruggegeven moest worden aan alle Amsterdammers. “Ouderen durven de straat niet meer op. Kinderen mogen niet meer alleen naar het sportveld fietsen. Het zijn angsten ingegeven door zogenoemde `kleine' criminaliteit, maar door de massaliteit ervan is de impact op onschuldige burgers groot', zei hij toen.

Volgens de politiewoordvoerder betekent het intensiever beboeten niet veel extra werk. “Veel bekeuringen zijn eenvoudig af te handelen. De agent deelt een briefje uit en de overtreder krijgt vanzelf de acceptgiro thuis.'