WE staakt poging KBB over te nemen; `Hoger bod is zinloos'

Detailhandelsconcern WE International, eigenaar van de Hij- en Zij-modewinkels, staakt zijn poging tot overname van het Bijenkorf-concern (KBB). Dat heeft topman R. de Waal van WE gisteren bekendgemaakt .

“Wij hebben na diepgaand beraad besloten dat het in deze situatie zinloos is een hoger bod op KBB uit te brengen', zei De Waal in een toelichting. Hij blijft van mening dat KBB een betere toekomst zou hebben bij WE International: “Wij zijn de betere retailer.'Door het uitblijven van een bod van WE is het vrijwel zeker dat KBB (onder meer Bijenkorf, Hema en Praxis) wordt overgenomen door Vendex (onder meer V&D Hans Anders en Kreymborg). Die combinatie krijgt ruim tweeduizend winkels en meer dan 9 miljard gulden omzet. Vendex wil minimaal 75 procent van de aandelen KBB in handen krijgen. De aandelen KBB zijn onder meer in handen van een dozijn grote beleggers. WE International heeft de afgelopen weken op de beurs een belang van ruim 7 procent gekocht. Concurrent Blokker maakte gisteren bekend ook een belang van meer dan 5 procent in KBB te hebben. Dat belang is volgens Blokker alleen bedoeld als “belegging'. Topman De Waal van WE International klaagde gisteren dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen. Na een eerste gesprek weigerde het KBB-bestuur verder met hem te praten over zijn plannen. “De uitgifte van preferente aandelen verhindert een open en eerlijke discussie over onze plannen met het management van KBB', zei De Waal. Hij heeft geen zin die beschermingsconstructie aan te vechten voor de rechter. “Wij willen geen langdurig juridisch gevecht aangaan. Dat is niet in het belang van WE International en onze medewerkers.'Vendex en KBB maakten hun plannen om samen verder te gaan in februari bekend. Twee weken geleden verraste WE International met het “voornemen' ook een bod uit te brengen op KBB. WE wilde een bedrag van 165 gulden per aandeel KBB betalen, 20 gulden meer dan Vendex in februari bood. KBB wees de avances af en noemde de plannen van WE “vijandig'. Een bevriende stichting gaf vervolgens 11,4 miljoen preferente aandelen uit om KBB tegen een overname door WE te beschermen. Tegelijker verhoogde Vendex zijn bod op KBB tot 167,50, inclusief 40 gulden in aandelen. De voorgenomen fusie van KBB en Vendex is vorige week zonder voorbehoud goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit, die de machtspositie van de nieuwe combinatie moest onderzoeken.