Smokkelaars gooien baby's in zee

Albanese mensensmokkelaars die clandestiene vluchtelingen aan land proberen te brengen in Zuid-Italie, hebben de afgelopen dagen zeker twee keer vlak voor de kust kinderen in zee gegooid om sneller aan Italiaanse patrouilleboten te kunnen ontkomen. Beide keren konden de kinderen worden gered.

Zondagnacht zijn 32 Iraakse Koerden overboord gezet bij een rotspartij voor de kust van Lecce. Drijfnat hebben ze daar de nacht doorgebracht. Een groepje wist de volgende ochtend zwemmend het strand te bereiken en waarschuwde de carabinieri, die met kleine bootjes de rest heeft gered. Bij deze groep zaten negen kinderen, onder wie een baby van een jaar.

Donderdagnacht ontdekte de politie, eveneens bij Lecce, een verdachte motorboot die zij wilde aanhouden. Toen de bestuurders de politie in de gaten kregen, wilden zij iedereen zo snel mogelijk van boord hebben. Om tegensputterende ouders te dwingen het water in te gaan, werden negen kinderen, onder wie drie baby's, overboord gegooid. Ook deze werden gered. Geschat wordt dat er iedere nacht zo'n tweehonderd mensen in Zuid-Italie aan land proberen te komen. Vaak worden ze daar opgewacht door Italiaanse handlangers van Albanese mensensmokkelaars. In plaats ze volgens afspraak naar de trein te brengen, pakken de handlangers vaak geld en bagage af en gaan ze er vandoor.