Shell wijkt niet voor dreiging in Nigeria

Oliemaatschappij Shell gaat niet in op dreigementen van gewapende jongeren van de Ijaw-stam in Nigeria die de afgelopen weken door aanslagen olie-installaties stillegden. Zondag bezorgden de Ijaw-jongeren volgens de Nigeriaanse krant Vanguard brieven bij buitenlandse ambassades in Lagos waarin werd geeist dat de oliemaatschappijen hun buitenlandse medewerkers uiterlijk gisteren zouden terugtrekken uit de zuidelijke delta waar veel olie wordt gewonnen.

Anders zouden de acties tegen de oliemaatschappijen worden verhevigd. Door de oliewinning stop te zetten oefenen de Ijaw-jongeren druk uit op de federale regering om een groter deel van de opbrengst voor de ontwikkeling van het deltagebied te bestemmen. Een woordvoerder van Shell zei gisteren dat het concern niet op de dreiging ingaat, maar kiest voor een “constructieve dialoog' met de actievoerders. Wel heeft Shell, nadat vorige week vijftien verzamelstations in de delta moesten worden stilgelegd, de medewerkers op een aantal van deze geisoleerde installaties teruggehaald omdat de bevoorrading met voedsel en water moeilijk werd. Er worden echter geen buitenlandse medewerkers uit het gebied teruggetrokken.