Selectie: televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de gevolgen voor de gemeenten met plannen voor nieuwbouwwijken aan de randen van steden, de zogeheten Vinex-locaties, en een impressie van een bijeenkomst van draaiorgelliefhebbers in Utrecht. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Voor- en tegenstanders praten over de door Roel van Duijn geinitieerde discussie over de macrobioot Adelbert Nelissen. Volgens tegenstanders zou Nelissen verantwoordelijk zijn voor de dood van verschillende patienten. Ned.3, 19.25-19.56u.

Netwerk. Portret van Geert Jan Jansen die naam maakte als vervalser van moderne schilderijen. Hij schreef een boek over de tijd dat hij zich bekwaamde in de verfstreken van verschillende Cobraschilders. Ook aandacht voor de tentenkampen voor asielzoekers in Ermelo. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Onder meer een uitgebreide reportage over de voorbereiding en opleiding van de Nederlandse commando's die mogelijk aan de NAVO-aanval op Kosovo mee zullen doen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Krieger. De veldmaarschalk Rommel, bijgenaamd de `woestijnvos', zag op een gegeven moment tijdens WO II in dat hij onder een misdadig regime opereerde. De samenzweerders die de aanslag op Hitler planden, waren op de hoogte van zijn kritische houding, wat voor hen reden was om Rommel te betrekken bij de aanslag. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

Histories: Cherchez la femme. Eerste deel van een serie portretten van vrouwen die dicht bij de politieke macht hebben geleefd. Mata Hari was een Nederlandse vrouw, die als exotische danseres beroemd en rijk werd, maar uiteindelijk door de Fransen werd geexecuteerd op verdenking van spionage voor de Duitsers. Belg.2, 21.00-21.50u.

QED. Betsy Dresser probeert de bongo, een soort antilope, te herintroduceren in Kenia.

De bongo is door overmatige jacht vrijwel verdwenen en Betsy probeert een kleine kudde te maken met behulp van elanden als surrogaatmoeders. BBC1, 22.30-23.00u.

Crimewatch file. De politie was verbijsterd door de moord op een boerin. Forensisch onderzoek zorgde voor belangrijk en ongebruikelijk bewijsmateriaal waardoor de dader drie jaar later veroordeeld kon worden. BBC1, 23.00-23.50u.

Overleven. Altijd is er gedacht dat er maar twee vormen van bewustzijn waren, die van overdag als we actief zijn en die van 's nachts tijdens onze slaap. Nu blijkt dat we ook tegelijk wakker en in slaap kunnen zijn. Het effect van deze gemengde toestand op ons gedrag kan dramatische gevolgen hebben. Belg.2, 23.05-23.55u.

Escape. Over de technologie die is ontwikkeld ter bescherming van de mens. Een blik op de vooruitgang in brandbestrijdingstechnieken. Omdat gebouwen steeds groter en complexer worden, leert men bij iedere uitslaande brand grimmige lessen in overleven. BBC1, 23.50-0.30u.

Disaster. Docudrama over grote rampen. Vanavond een blik op de mogelijke implicaties van de eeuwwisseling voor computersystemen. BBC2, 0.20-1.00u.

DRAMA

Graffiti. Dramaserie voor en door jongeren uit Rotterdam. De scripts van deze serie werden gisteren in deze krant als `zoetsappig' gekarakteriseerd. Ned.2, 18.55-19.25u.

AMUSEMENT

Gestrand. Eerste aflevering van een reeks over onverwachte gebeurtenissen die mensen kunnen meemaken en instanties die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Vanavond over de strandpost Scheveningen en de opvang van kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt. Ned.1, 18.58-19.29u.

Bij Violet. Gesprekken met misdaadverslaggever Peter R. de Vries en zakenvrouw Ariane Inden die een keten van cosmetica-winkels heeft opgezet.

Ned.1, 22.04-22.45u.

Leuven centraal. O.a. het nieuwe boek van Kristien Hemmerechts waarin zij de dichter Herman de Coninck portretteert en Kamagurka die de eigenzinnige sitcom Bob & George van hem en Herr Seele toelicht. Belg.2, 22.20-23.05u.

Pilotnight. Frans van Deursen, die zelf de hoofdrol speelt, bewerkte de BBC-comedy An actors life for me waarin een sullige B-acteur alles in het werk stelt om door te breken in het wereldje van glitter en glamour. Kijkers kunnen na afloop hun stem uitbrengen of het programma een vervolg verdient. RTL4, 23.00-23.30u.

SPORT

Voetbal. Verslag van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Ghana. Studio NOS geeft later op de avond een samenvatting van deze wedstrijd en een portret van Faas Wilkes die dinsdag 75 jaar wordt. Veronica, 20.25-22.20u. en Ned.2, 23.00-23.30u.

TV-FILM

De ziener. Televisiefilm naar de gelijknamige roman van Simon Vestdijk (1898-1971). Zie Film-vooraf. Ned.3, 20.22-22.00u.

FILM

Run (Geoff Burrowes, 1991, VS). Vernielzuchtige achtervolgingsfilm. Laconieke student Patrick Dempsey vermoordt per ongeluk de zoon van een gangster. RTL5, 20.30-22.10u. Onderbroken door reclame.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1994, VS). Psychologische thriller naar roman van Stephen King laat Kathy Bates excelleren als gedesillusioneerde excentriekelinge die na vijftien jaar haar dochter Jennifer Jason Leigh weerziet en misschien wel haar werkgeefster, een rijke weduwe, heeft vermoord. Credo van de film: “Soms moet een vrouw een kreng zijn om zich te kunnen handhaven.' Duitsl.2, 0.25-2.30u., nagesynchroniseerd.

Blossoms in the Dust (Mervyn LeRoy, 1941, VS). Adequate, door Anita Loos geschreven tearjerker over vrouw (Greer Garson) die, na verlies van man en kind, een weeshuis sticht. Duitsl.1, 0.45-2.20u., nagesynchroniseerd.