Schroder sust conflict in top SPD; `Beste mensen in kabinet'

Toekomstig bondskanselier Gerhard Schroder heeft het machtsconflict in de SPD beeindigd. De strijdende partijbonzen worden alle drie tevreden gesteld met een ministerspost in het nieuwe kabinet.

Partijvoorzitter Oskar Lafontaine wordt minister van Financien, fractieleider Rudolf Scharping wordt minister van Defensie en algemeen-secretaris Franz Muntefering krijgt het ministerie van Verkeer en Bouw onder zijn hoede.

“Gezien de moeilijke internationale en economische situatie wil ik de beste mensen in mijn kabinet hebben. Alle drie hebben dat ingezien', zei Schroder na afloop van een speciale bestuursvergadering van de SPD in Bonn.

Afgelopen weekeinde was een openlijke machtsstrijd binnen de SPD-partijtop uitgebroken, omdat voorzitter Lafontaine fractieleider Scharping wilde vervangen door Muntefering. Scharping verzette zich hevig tegen de manoeuvre van Lafontaine om hem naar het ministerie van Defensie `af te schuiven'. Verwacht wordt dat bij dit ministerie door een nieuwe regering van SPD en Groenen forse klappen gaan vallen, omdat de Groenen de Bundeswehr sterk willen reduceren.

Het conflict in de SPD-top liep zo hoog op dat Lafontaine gisteren een speciale bestuursvergadering van de SPD bijeenriep om zijn zin door te kunnen zetten. Maar tijdens de vergadering ontpopte Gerhard Schroder, die zelf in het verleden steeds een dwarsligger in de partij is geweest, zich als de grote verzoener. De toekomstige kanselier haalde de joker van de drie ministeries tevoorschijn en “alle drie hebben mijn wensen gevolgd', zei Schroder.

Muntefering had kort voor de vergadering laten weten geen trek meer te hebben in de post van fractieleider in de hoop zo de angel uit het conflict te halen. Muntefering heeft als campagneleider tijdens de verkiezingen juist met succes de sluimerende conflicten in de partij binnenskamers weten te houden.

Vandaag is de nieuwe SPD-fractie in Bonn bij elkaar gekomen om zich over de opvolging van Scharping te beraden.

Een kansrijke kandidaat is Peter Struck, parlementair woordvoerder van de partij. Teleurgesteld was Gunter Verheugen, de huidige buitenlandspecialist van de SPD, die stiekem hoopte op het ministerschap van Defensie, maar nu waarschijnlijk staatssecretaris bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt, als `waakhond' van toekomstig minister Joschka Fischer, fractieleider van de Groenen.