Rebellen Congo veroveren stad Kindu; Uiteenvallen van het land lijkt een feit

De strategisch belangrijke stad Kindu in het oosten van Congo is gisteravond volgens de rebellen veroverd op het regeringsleger van president Kabila. Er zijn geen aanwijzingen dat Kabila's bondgenoten Angola en Zimbabwe hebben geprobeerd de val van Kindu te voorkomen.

“Dit is een grote overwinning voor ons', zei Arthur Mulunda, rebellencommandant van het 111de bataljon dat vorige week de aanval op Kindu inzette. “Kabila wilde Kindu gebruiken voor een groot offensief tegen ons. Hij kan nu niets meer doen.'

Het nieuws over de val werd vanochtend bevestigd uit onafhankelijke bronnen. Een hoge Congolese militaire functionaris zei vanochtend dat het Congolese leger zich heeft teruggetrokken uit Kindu. De stad was verlaten toen de rebellen Kindu binnentrokken. Rebelleneenheden in Kalima, 80 kilometer ten noordoosten van Kindu, verkeerden gisteren in jubelstemming na het nieuws vernomen te hebben.

De val van Kindu betekent een keerpunt in de oorlog. Het is de eerste grote overwinning voor de rebellen sinds ze eind augustus bij de strijd rond Kinshasa in het westen door aan Kabila geallieerde Zimbabwaanse en Angolese troepen werden teruggedreven. Ze controleren nu geheel Oost-Congo, waar zich goud en diamanten bevinden die als financiering van hun oorlogsmachine kunnen dienen.

Het enkele weken geleden door Kabila aangekondigde tegenoffensief om het oosten te heroveren moest vanuit Kindu plaatsvinden. De regering stuurde versterkingen naar Kindu, dat over een goede landingsbaan beschikt vanwaar gevechtsvliegtuigen kunnen opstijgen. Volgens onbevestigde berichten werden Soedanese troepen naar Kindu gevlogen om Kabila te assisteren.

Beloftes van Zimbabwaanse en Angolese militaire leiders ten spijt zijn Kabila's geallieerden hem kennelijk niet te hulp geschoten bij de strijd in het oosten. Kabila's eigen leger blijkt tot weinig meer in staat sinds de afvalligheid van Tutsi soldaten, die nu de kern van het rebellenleger vormen.

De president heeft sinds het uitbreken van de opstand tegen hem verscheidene Afrikaanse staten bezocht om militaire steun te vergaren. Met die assistentie wist hij de rebellen in het westen te verslaan.

In het goeddeels door tropisch regenwoud bedekte oosten lijken Angolese en Zimbabwaanse troepen zich echter niet te wagen. Angola en Zimbabwe willen kennelijk in het oosten een directe confrontatie vermijden met Oegandese en Rwandese troepen, die de drijvende kracht vormen achter de rebellie.

Wanneer de val van Kindu wordt bevestigd en de regeringstroepen naar verwachting niet in staat zijn het tij te keren, dan is Congo de facto uiteengevallen. De vraag rijst nu of de rebellen door zullen trekken naar de regio's Kasai en Katanga in het uiterste zuiden en midden van het land. In Katanga zijn Zimbabwaanse eenheden gelegerd. Mogelijk zullen de rebellen zich neerleggen bij een opsplitsing van het land en hun sterke militaire positie gebruiken om onderhandelingen te beginnen met Kabila.

De regering heeft tot nu toe overleg met de rebellen afgewezen. Rebellenleiders hebben de afgelopen dagen overleg gevoerd met de presidenten van Tanzania en Zambia, die proberen te bemiddelen.

    • Koert Lindijer