Nieuw lek Haagse tramtunnel

In de aanbouw zijnde tramtunnel in de binnenstad van Den Haag is gisteren een nieuw lek ontdekt. Naar schatting zijn enkele duizenden liters water en zand door de wand van de tunnel gestroomd, waardoor een deel van de weg op de Prinsegracht is verzakt. Volgens een woordvoerder van de gemeente was het probleem vanmorgen om kwart voor vijf opgelost.

Het lek is ontstaan op een punt waar een stalen damwand grenst aan een betonnen diepwand. Volgens de woordvoerder zouden de wanden “niet goed op elkaar hebben aangesloten'. “We weten niet wat daar de oorzaak van is, daar zullen we naar kijken.'

Aan de binnenkant van de tunnel zijn stalen platen tegen de wanden geplaatst en is verhard zand aangebracht. Wegens de lekkage moest afgelopen nacht een tramlijn worden omgeleid.

De bouwers van de tramtunnel, die vanaf het Centraal Station over een lengte van 1.250 meter naar de Prinsegracht moet gaan lopen, zijn al eerder geconfronteerd met lekkages. Op 8 maart van dit jaar ontstond onder de Kalvermarkt een dusdanig gat in een waterremmende laag dat de bouw moest worden stilgelegd en een aantal tramlijnen gedurende enkele maanden moest omrijden.

Het nieuwe lek onder de Prinsegracht is volgens de gemeente Den Haag niet te vergelijken met de problemen van begin maart. “Het is wel weer een tegenvaller, maar we hebben het lek nu in een nacht kunnen dichten. De situatie is onder controle en het tramverkeer heeft vanmorgen geen enkele hinder ondervonden', aldus de woordvoerder.

In september vorig jaar deed zich ook een kleine lekkage voor op de Prinsegracht, doordat een damwand niet diep genoeg in de grond was geslagen. Daardoor kwam grondwater omhoog en werd zand weggeslagen. De gemeente gaat er vooralsnog vanuit dat de tunnel medio 2000 in gebruik genomen kan worden. De totale kosten van de tunnel zijn begroot op 282 miljoen gulden.