Lagerhuis stemt in met steunplan Japanse banken

Het Japanse Lagerhuis is vandaag akkoord gegaan met een wetsvoorstel voor de vorming van een speciaal fonds om het aangeslagen bankwezen van het land op de been te helpen. Er komt 60 biljoen yen (937 miljard gulden) in het fonds. De totstandkoming ervan volgt na een compromis tussen regeringspartij LDP en de oppositie. De oppositie heeft zich lang verzet tegen het gebruik van staatsgelden voor de banken.

De 60 biljoen yen zal worden gebruikt voor herkapitalisatie van verzwakte banken, tijdelijke nationalisatie van banken die geen overlevingskansen hebben en bescherming van deposito's van de gewone burger.

Het plan zal worden gefinancierd via uitgifte van obligaties en via de kas van de centrale bank. Premier Keizo Obuchi noemde het plan gisteren het “tweede wiel aan de wagen' van de operatie voor revitalisering van de financiele sector. Het eerste wiel bestaat uit de wetten die gisteren het Hogerhuis zijn gepasseerd en die voorzien in de afhandeling van faillissementen in deze sector. Vragen blijven nu nog open over de selectie van banken die voor herkapitalisatie in aanmerking komen en de bereidwilligheid van banken om geld te aanvaarden. Dit voorjaar stuitte een plan voor herkapitalisatie op onwil bij de banken omdat acceptatie een erkenning van zwakte is. De grootste oppositiepartij de Democratische Partij, had zich tot het laatst toe fel verzet tegen de plannen van de regering. Twee kleinere oppositiepartijen konden de avances van de regering echter niet langer weerstaan, waardoor het oppositiefront onder leiding van de Democraten uiteenviel. Onderhandelen met de oppositie is nodig omdat zij een meerderheid in het Hogerhuis heeft. Het verzet van de Democratische Partij is niet zozeer gericht tegen het gebruik van geld voor redding van de banken, maar zij wil dat tegenover de financiele injectie opening van zaken komt over de chaos bij de banken en duidelijkheid over de verantwoordelijkheid.

In het voorstel van de regering was dit niet voldoende geregeld, betoogde partijvoorzitter Naoto Kan tot gisteravond: “De regering vindt het voldoende als alleen zij weet wat er gebeurt.'De regering heeft ook reden om zo min mogelijk openheid van zaken te geven. Juist vandaag kwam de krant Yomiuri met het bericht dat het ministerie van Financien al sinds 1996 op de hoogte is van praktijken bij de Long Term Credit Bank (LTCB) om schulden te verbergen bij brievenbusondernemingen. De regering wilde deze zomer nog geld in de LTCB pompen om de bank te redden, maar dit plan faalde wegens fel verzet van de oppositie. Vervolgens moest afgelopen maand een dochteronderneming van de LTCB faillissement aanvragen. Daarop kwamen plots verhalen in de openbaarheid over ruim veertig brievenbusondernemingen waarin `slechte leningen' van de LTCB zijn verstopt. De Yomiuri citeert nu een ex-directeur van de LTCB die zegt dat zowel Financien als de belastingdienst de praktijken in 1996 goedkeurden. De LTCB had zodoende niet het idee iets fout te doen, aldus de man. Deze verhalen waren nimmer naar buiten gekomen als de regeringsplannen voor herkapitalisatie van de LTCB waren uitgevoerd.

Vergelijkbare problemen kwamen eerder dit jaar ook naar boven nadat het effectenhuis Yamaichi de poorten sloot.

    • Hans van der Lugt