Kunstvervalsers in Italie opgepakt

De Italiaanse politie heeft een vijftigtal mensen gearresteerd die een rol hebben gespeeld in een groots opgezet netwerk van kunstvervalsing. Vermoed wordt dat ook de georganiseerde misdaad hierbij betrokken was.

Het gaat vooral om moderne Italiaanse kunst. Bij de honderden schilderijen die in beslag zijn genomen, zitten werken die werden toegeschreven aan Michele Cascella, Carlo Levi, Mario Schifano, Renato Guttuso et Nino Caffe. Ongeveer dertig galeries in alle delen van het land zijn betrokken bij de verspreiding van de vervalste werken. De politie heeft ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de zoon van Nino Caffe. Die zou een aantal certificaten van echtheid hebben afgegeven voor vervalste schilderijen van zijn vader. Het justitiele onderzoek is begonnen in de Zuid-Italiaanse stad Bari. De politie vermoedt dat de kunstvervalsers nauw hebben samengewerkt met leden van de plaatselijke mafia, de Sacra Corona Unita, die op grote schaal staatsstukken heeft vervalst. Ook de camorra, de Napolitaanse mafia, heeft mogelijk een rol gespeeld in dit netwerk. De vervalsers werkten vanuit de regio's Emilia Romagna en Marche en voorzagen van daaruit andere galeries van hun werken. In het stadje San Benedetto del Tronto ontdekte de politie een geavanceerde werkplaats om schilderijen te vervalsen en te kopieren. Daarbij werd onder andere gebruikt gemaakt van projectoren die het oorspronkelijk werk op een groot doek projecteerden, waarna schilders dan precies de vormen en kleuren kopieerden. De politie heeft mensen gearresteerd in het hele land, in Milaan, Bologna, Rome, Bari, Lecce Taranto, Cosenza, San Benedetto del Tronto, Pesaro en Cesena. Bij het onderzoek zijn in de verschillende galeries en in de werkplaatsen die door vervalsers werden gebruikt, 7.300 schilderijen in beslag genomen. De politie vermoedt dat een zeer groot deel daarvan vals is. De vervalsers hebben ook enkele buitenlandse kunstenaars in hun repertoire opgenomen zoals de Spanjaard Joan Miro.

    • Marc Leijendekker