Koers van Baan daalt nog verder

Op een rustige, licht stijgende Amsterdamse effectenbeurs is het aandeel Baan vanochtend verder gedaald. Het aandeel verloor 2,60 gulden (11,1 procent) op 20,90 gulden.

Beleggers zetten het softwarefonds gisteren op bijna 30 procent verlies in reactie op de aankondiging dat het bedrijf in het derde kwartaal verlies maakt. Bij aanvang van de handel vanmorgen kroop de Barneveldse automatiseerder vijf dubbeltjes omhoog, waarna de daling inzette. De graadmeter van de beurskoersen, de AEX-index, steeg boven de 900 punten. Bij geringe omzetten noteerde de index 915,30 punten 15,65 punten (1,7 procent) hoger dan het slot van gisteren. ..TE: Het nieuws dat de problemen bij de Japanse banken worden aangepakt maakte geen indruk op de beursvloer. “De Japanners zelf weten ook niet wat ze ermee aanmoeten, anders had de Nikkei-index wel een gestaag stijgende lijn laten zien', aldus een handelaar die wijst op het grillige verloop van de Japanse index. “De rust moet uit Azie komen. Zolang die er niet is, zal je hier in Europa vreemde uitslagen van de koersen blijven zien.'De Amsterdamse hoofdfondsen lieten een wisselend beeld zien. De meeste financiele waarden stonden op winst. ING, waar de verantwoordelijke voor de problemen bij ING Barings gisteren opstapte, steeg met twee dubbeltjes naar 82,50 gulden. Aegon, dat net als ING zwaar meeweegt in de index steeg met 1,90 naar 141,70 gulden. ABN noteerde 32,10, een winst van vijftig cent. Het einde van de strijd om KBB was niet aan de koersontwikkeling af te lezen. Vendex dat, nu WE International zich terugtrekt, de enige bieder op KBB is, bleef onveranderd op 69,80 gulden. KBB verloor 30 cent en zakte naar 163 gulden. Vendex biedt 167,50 per aandeel KBB. NEW YORK Wall Street heeft gisteren de dag met winst afgesloten. De Dow Jones-index steeg met 101,95 punten naar 8.001,47 punten na vrijdag al met 168 punten omhoog te zijn gegaan. Voor het eerst sinds langere tijd sloot de index weer boven de 8.000-grens.TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag met verlies gesloten. De Nikkei-index daalde met 312,22 punten tot 13.242,79. De daling van 2,3 procent volgt op de stijging van 5,2 procent gisteren, toen duidelijk werd dat de Japanse regering ernst maakt met de sanering van het bankwezen.Winstnemingen zorgden ook voor koersdalingen op de andere beurzen in Azie. Zo sloot Zuid-Korea 1,7 procent lager. Halverwege de handel bedroeg het verlies in Hongkong, Singapore en Maleisie rond de 1 procent.