Journaalpaar

`Journaalpaar' staat boven de televisierecensie van Maarten Huygen in NRC Handelsblad van 7 oktober. De recensie gaat over Pia Dijkstra, presentator van het Acht Uur journaal, en haar echtgenoot, Gerlach Cerfontaine, de president-directeur van Schiphol. Huygen beschrijft Pia Dijkstra's zorgen over de vraag of Cerfontaines stropdas goed zit. Dat zou kunnen, het lijkt me vooral de projectie van de kant van de schrijver.

Huygen vraagt zich af of Pia Dijkstra zich bij Schipholberichtgeving zou moeten laten vervangen `om elke schijn van belangentegenstelling te voorkomen'. En vervolgens: “Toch in de gaten houden, die luchtvaartverslaggeving in het Journaal.'

Ik vind het nogal ouderwets en - inderdaad - suggestief. Mannen in Hoge Functies mogen er blijkbaar geen vrouwen op Centrale Plaatsen in de media op nahouden - en omgekeerd - omdat ze elkaar buiten bed en keuken om kunnen tegenkomen.

Een essentiele vraag is of Pia het persoonlijke van het journalistieke kan scheiden. Het antwoord is bevestigend: Pia Dijkstra is gewoon een professioneel journalist; de normen worden ontleend aan de eisen van vakmanschap en integriteit.

Daarnaast: er werken zo'n 120 mensen bij het Journaal, van wie de meesten niet met de president-directeur van Schiphol getrouwd zijn. Wij maken met z'n allen gewone journalistieke afwegingen.

    • Hans Laroes
    • Adj. Nos-Journaal