`Jeltsin lijdt aan bronchitis'

President Jeltsin heeft bronchitis en moet rust houden. Dat hebben regeringswoordvoerders in Moskou laten weten nadat de president gisteren zijn reis naar Oezbekistan en Kazachstan voortijdig afbrak en naar Moskou terugkeerde.

De president had in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent en later ook in Almaty in Kazachstan duidelijk moeite overeind te blijven. In Tasjkent dreigde hij bij de verwelkoming door president Karimov om te vallen. In Almaty moest hij door de president van Kazachstan worden ondersteund en had hij bij de ondertekening van een akkoord last van een lange hoestbui. Tijdens de reis de eerste naar het buitenland sinds zijn reis naar de top van de G7 in Birmingham in mei maakte Jeltsin een ongeconcentreerde en verwarde indruk.

Volgens anonieme, in de Russische media geciteerde Kremlin-artsen kan de president nog maar een of twee uur per dag werken. Hij komt maar zelden naar het Kremlin en verblijft bijna voortdurend op regeringsdatsja's buiten de hoofdstad.

Het Russische persbureau Interfax meldde gisteren op grond van mededelingen van het Kremlin dat Jeltsin tracheo-bronchitis heeft, een infectie aan de luchtwegen waarbij de patient last heeft van hoesten en pijn in de borst. De artsen van de president, aldus Interfax, hebben antibiotica en rust voorgeschreven.

In de Russische media hebben Jeltsins gezondheidsproblemen geleid tot speculaties als zou de president de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer hebben. Politieke rivalen van de president drongen gisteren weer aan op zijn aftreden. Ze wezen daarbij op zijn geringe vermogen tot werk en op de dramatisch teruggelopen steun voor Jeltsin in de Russische samenleving. Volgens peilingen heeft nog maar twee procent van de Russen vertrouwen in de president.

De woordvoerder van de president sloot gisteren echter opnieuw uit dat Jeltsin voortijdig aftreedt. Hij zei dat Jeltsins artsen hem de reis naar Oezbekistan en Kazachstan hadden afgeraden maar dat de president toch wilde gaan. Hij was ook tegen een voortijdige terugkeer naar Moskou, maar ditmaal kregen de artsen hun zin, zo liet de woordvoerder weten.