HUUN-HUUR-TU

Dat strotzingen een hele kunst is, met of zonder boventonen, is in Nederland inmiddels genoegzaam bekend, onder andere dankzij componist Guus Janssen die boventoonzangers gebruikte in zijn opera Noach. Het is daarom goed dat het Tuvaanse ensemble Huun-Huur-Tu op If I'd been born an Eagle deze nogal curieuze techniek(en) met mate gebruikt. Op deze in Metslawier, jawel, ons eigen Friesland, opgenomen cd staat slechts een pure deep throat-demonstratie, een imitatie van een nachtuil.

Het overige repertoire valt uiteen in vlotte niemendalletjes in Rawhide-stijl - “Als je het woord `ritmisch' laat vallen, gaan ze gelijk in paardengalop', zei Guus Janssen destijds - en smartelijke, veelal tweestemmig gezongen country-ballades.

Dat die laatste liedjes zowel aan Oost-Europa als aan India doen denken is waarschijnlijk te danken aan het feit dat ze meestal steunen op een drone, aangehouden op een vedel. De stukken met naast de snaarinstrumenten een accordeon roepen een vredig en poetisch beeld op: een bootje met Chinese toeristen peddelend over de oneindige Wolga.

Voor wie Belgie ver genoeg vindt is er goed nieuws: vanaf 16 oktober zijn deze Tuvanen in Waregem, Evergem en Hasselt te horen.

    • Frans van Leeuwen