Huijbregtsen: Samaranch was judas

Wouter Huibregtsen, oud-voorzitter van de overkoepelende sportbond NOC*NSF, heeft niet kroonprins Willem Alexander maar IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch als een judas bestempeld. Dat zei de advocaat van Huijbregtsen vanmorgen tijdens de civiele procedure die de voormalig sportbestuurder tegen de Volkskrant heeft aangespannen.

Huibregtsen raakte in februari in opspraak door een artikel in de Volkskrant waarin hij de kroonprins onder meer een judas, lafaard en saboteur noemde. Huibregtsen ontkende vanmorgen deze uitspraken te hebben gedaan in een telefonisch onderhoud met journalist Hans van Wissen. De oud-voorzitter eist een rectificatie. Huibregtsen stelt dat de Volkskrant met de publicatie van het artikel tegenover hem, en in bredere zin de Nederlandse sportgemeenschap, een onrechtmatige daad heeft begaan. Naar aanleiding van de commotie die over het artikel ontstond, besloot Huibregtsen zijn functie bij NOC*NSF neer te leggen. Hij was acht jaar voorzitter.

Huibregtsen sprak destijds met Van Wissen vanuit Nagano, waar de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Aanleiding voor het gesprek was de benoeming van Willem Alexander tot lid van het Internationaal Olympisch Comite. De NOC*NSF-voorzitter was zelf ook kandidaat voor het IOC-bestuur.

Volgens de raadsman van de Volkskrant, mr. W. van Manen, deed Huibregtsen de genoemde uitspraken uit teleurstelling en frustatie over het feit dat hij niet werd benoemd. Huibregtsen gaf via zijn advocaat H. Boukema toe boos te zijn geweest. Niet op de kroonprins, maar over het benoemingsproces van het tweede Nederlandse IOC-lid. Boukema stelde dat Van Wissen met het artikel “zijn eigen negatieve opvattingen over sportorganisaties, IOC en de kroonprins heeft willen uiten, en dat onder het pseudoniem Wouter Huijbregtsen'.

Huijbregtsen vindt dat Van Wissen, die hij als een vriend beschouwde, de inhoud van het gesprek niet had mogen publiceren. Huibregtsen dacht dat het een vertrouwelijk onderhoud betrof, dat volgens de registers van de Japanse telefoonmaatschappij acht minuten en 48 seconden duurde.

De hoofdredacteur van de Volkskrant, P. Broertjes, zei vanmorgen dat het niet de bedoeling was geweest Huijbregtsen dergelijk schade toe te brengen. Broertjes twijfelde niet aan de echtheid van de door Van Wissen geproduceerde tekst, inclusief de beledigende uitspraken. “Het is niet gezegd', herhaalde Huibregtsen. Van Wissen bood aan onder ede te verklaren dat het wel is gebeurd.

Van Wissens aantekeningen van het gesprek met Huijbregtsen, op de achterzijde van een bankafschrift gedaan, werden vanmorgen ook aan de rechtbank overlegd. Er stond onder meer geschreven: “Zeven judassen. En nu hij ook...' Volgens Van Wissen bedoelde Huibregtsen daar Willem Alexander mee. Huibregtsen zelf verwees naar IOC-voorzitter Samaranch, die hem tot het laatste moment had toegezegd dat hij de enige serieuze Nederlandse kandidaat voor de tweede Nederlandse IOC-zetel. De president van de Amsterdamse rechtbank, mr. J. Peeters bood zijn hulp aan bij een eventuele bemiddelingspoging, maar zag daar na een kort onderhoud met beide raadslieden cvan af. Peeters doet op 28 oktober uitspraak. Huibregtsen overweegt, mocht hij de zaak winnen, ook een schadeclaim bij de Volkskrant in te dienen. Dat geld komt dan ten goede aan de Nederlandse sport, beloofde Huijbregtsen.

    • Hans Klippus