Groeivertraging laat vastgoedmarkt koud

De sombere berichten over vertraging van de economische groei hebben nog geen gevolgen voor de Nederlandse vastgoedmarkt. De huurprijzen van kantoren, winkelpanden en grotere bedrijfspanden blijven stijgen, zo blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Volgens de NVM gaat het uitstekend met de Nederlandse vastgoedmarkt.

Er is veel aanbod van kapitaal en een grote vraag van huurders, vooral naar nieuwe kantoren op goede locaties. Van terughoudendheid in investeringen is volgens de makelaars nog zeker geen sprake.

Uit het onderzoek van de NVM, in 31 regio's, blijkt dat de hoogste prijzen nu worden gevraagd voor locaties aan de Amsterdamse Zuid-As. In dat gebied, waar onder andere ABN Amro en ING een nieuw hoofdkantoor laten bouwen, liggen de jaarlijkse huren op 700 gulden per vierkante meter. Volgens de NVM zijn alle huurprijzen in de kantorenmarkt het laatste jaar omhoog gegaan. Aanbod van nieuwe kantoorruimte is beperkt, omdat bestaande ruimte snel in gebruik wordt genomen en er steeds minder voor de vrije markt wordt gebouwd.

De huurprijzen van winkellocaties bleven gelijk of stegen iets. De hoogste bedragen kwamen voor in de Beurspassage/Lijnbaan in Rotterdam. Met name winkels van minimaal 150 vierkante meter zijn gewild.

In de markt van bedrijfsterreinen vormt Groot-Amsterdam de duurste regio. Voor grotere bedrijfsruimtes (tussen de 2500 en 5000 vierkante meter) wordt in toenemende mate de gevraagde huurprijs betaald. Oude bedrijfsruimten op weinig populaire plaatsen kampen juist met overaanbod, lage prijzen en leegstand.

De NVM wil dat de overheid zich meer inspant om bedrijfsterreinen bereikbaar te houden. Naast uitbreiding van het spoor- en wegennet ziet de NVM ook mogelijkheden in het verstrekken van gratis of goedkoper openbaar vervoer voor werknemers op deze locaties.