FBI opent databank

De FBI heeft een nationale databank voor genetisch materiaal geopend. Het betreft een centraal computersysteem dat Amerikaanse politiemensen in staat stelt genetische profielen op te slaan en te vergelijken, zowel regionaal, staatswijd, in meerdere staten of natiewijd.

Een centraal computersysteem, dat genetische profielen van 250.000 criminelen bevat, alsmede DNA uit 4.600 onopgeloste zaken, kan daarbij worden geraadpleegd. De DNA is verzameld na misdrijven, het betreft bijvoorbeeld sperma of stukjes huid onder de nagel van een moordslachtoffer. Een wet die alle veroordeelde criminelen verplicht genetisch materiaal beschikbaar te stellen, is nog in de maak. Bij de eerste experimenten met het nieuwe systeem is men er al in geslaagd een onopgeloste verkrachting op te lossen. (AP)