Dag

Het woord gelaatsdiagnostiek drijft me op een zachte vrijdagavond naar Arnhem, waar de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Vereniging van Spiritisten een bijeenkomst aan dit onderwerp wijdt. Het occultisme gedijt nu eenmaal in Nederland als nooit tevoren, dus waarom zou Arnhem achterblijven?

Ongeveer zestig Arnhemmers luisteren naar een causerie van Maria Vastenhout, die met haar man in het Brabantse Dorst een holistisch-energetisch therapiecentrum leidt. Op haar visitekaartje heeft ze haar zaak de onweerstaanbare ondertitel `Business in Health and in Wealth' gegeven. Ze werkt niet alleen met volwassenen, maar ook met kinderen en zelfs met dieren. Binnenkort volgen de planten. “Als het maar trilt.'Mevrouw Vastenhout, een kloeke, opgeruimde dame, laat wat spiegeltjes door de zaal circuleren. We moeten ons hoofd inspecteren alsof we dat al niet elke dag meermalen doen, en zelden met een gevoel van opluchting. De vorm van ons hoofd zegt alles over ons karakter constateert de spreekster. Heeft je hoofd de vorm van een vierkant? Dan ben je een geboren leider. Een rond hoofd wijst op te grote flexibiliteit en daarom kan bijvoorbeeld mevrouw Borst geen groot politicus zijn.Evenmin aanbevelenswaardig: het ruitvormige hoofd. Dit duidt op weinig begrip voor anderen. Bezwaarlijk is ook het driehoekige hoofd (punt naar boven): intelligent, maar asociaal. Als de driehoek omgekeerd is (punt naar beneden), krijgen we een gunstiger verhaal: superintelligent, zij het instabiel. Sommige mensen hebben een `emmergezichtje'. Klinkt negatiever dan het is, want het gaat hier om positieve, vriendelijke mensen. Het ideaal is een gezicht als een rechthoek. “Die heb ik een hele tijd niet gezien', zegt mevrouw Vastenhout, “maar nu zie ik toch een mevrouw zitten. Stabiel als een Chinese muur. En heel trouw.'Dan nu de oren. Grote oren wijzen op levenslust, flaporen op idealisme. Let ook op de lellen. Wie grote lellen heeft, kan op een lang leven rekenen. En heren: haal die snor toch weg. Die dient alleen maar `ter camouflage van de reflex van de geslachtsorganen die tussen neus en bovenlip zit'. Laten we trouwens de neus niet vergeten. Een grote, vlezige neus duidt op een sterke persoonlijkheid. En de haakneus? Is er niemand in de zaal met een haakneus? Jammer. “De haakneus is een zakenneus', zegt mevrouw Vastenhout. “Kijk maar naar de Arabieren en de joden. Een echte jodenneus dus.'