Bodemvondst in Hoekse Waard

Archeologen hebben in de gemeente Binnenmaas in de Hoekse Waard een nederzetting van de Klokbekercultuur (2700-2100 voor Christus) gevonden. Zij troffen ook sporen van metaalbewerking aan. De resten zijn gevonden op een terrein waar nieuwbouw is gepland.

In opdracht van de gemeente heeft het archeologisch instituut SOB Research een verkennend onderzoek gedaan. Daarbij stuitte men op de resten van de nederzetting langs de bedding van een prehistorische rivierarm. De archeologen vonden onder meer delen van versierde klokbekers en fragmenten vuursteen. Ook kwamen er slakmateriaal en een gietpropje tevoorschijn. Volgens J. van den Bosch van SOB Research duidt dit erop dat in de nederzetting aan metaalbewerking, waarschijnlijk koperproductie, werd gedaan. Dit maakt de vondst volgens Van den Bosch van internationaal belang. (ANP)