Benetton onder vuur vanwege kinderarbeid

Het Italiaanse kledingbedrijf Benetton heeft zijn licentiehouder in Turkije gisteren opdracht gegeven de contacten met een fabriek bij Istanbul onmiddellijk op te schorten na beschuldigingen dat Benetton daar gebruik maakt van kinderarbeid.

Gisteren schreef de Corriere della Sera dat kinderen van negen tot dertien jaar in de bewuste fabriek, eigendom van een onderneming die Bermuda heet, voor een loon van ongeveer tien gulden per dag kleren in elkaar zetten, strijken en afwerken voor Benetton.

“Als deze beschuldiging waar is, zouden ik en mijn medewerkers moeten aftreden, we zijn de laatsten die een dergelijke situatie kunnen aanvaarden', zei Oliviero Toscani, de fotograaf achter Benettons geruchtmakende reclamecampagnes die vaak gewijd zijn aan sociale misstanden.

Bermuda heeft ontkend dat Turkse arbeidswetten zijn overtreden. De Turkse vakbondsleider Dervis Kaplan zegt daarvoor bewijzen te hebben. De Turkse licentiehouder van Benetton, Bogazici Hazir Glym, heeft een onderzoek aangekondigd. De drie grote Italiaanse vakfederaties hebben Benetton om opheldering verzocht.

Het Italiaanse bedrijf is duidelijk geschrokken van de beschuldiging. Woordvoerders hebben laten weten dat in alle fabrieken een periodieke kwaliteitscontrole wordt gehouden, met inspecteurs van de licentiehouder uit het betrokken land en mensen die speciaal daarvoor uit Italie zijn gekomen. Bermuda werkt volgens Benetton ook voor andere Italiaanse kledingbedrijven.

“Ze kunnen wel ter plekke kwaliteitscontrole uitvoeren, dus het is niet zo dat ze de arbeidsomstandigheden niet uit de eerste hand kunnen zien', zei Ersilia Monti, leider van een Italiaanse actiegroep die Benetton en andere kledingbedrijven kritisch volgt.

De Italiaanse consumentenorganisatie Codacons heeft laten weten een boycot van Benetton-producten te overwegen.

    • Marc Leijendekker