Alcoholist Gascoigne zes weken in kliniek

Aan het drankprobleem van de Engelse voetballer Paul Gascoigne komt maar geen einde. De 31-jarige middenvelder van Middlesbrough is afgelopen weekeinde opgenomen in een kliniek voor alcoholverslaafden in Southampton.

Gascoigne werd vorige week in Londen met verwondingen aan zijn hoofd aangetroffen. Hij was juist teruggekeerd van een feestpartij in Dublin. Gascoigne moet minimaal zes weken in de kliniek verblijven. De Britse roddelkrant The Sun heeft een krat bier uitgeloofd voor de persoon die Gascoigne voor het eerst met een glas bier aantreft. De voetballoopbaan van Gascoigne wordt ontsierd door drankgebruik. De technisch begaafde speler, bijgenaamd Gazza, begon zijn carriere bij Newcastle United. Daarna speelde hij voor Tottenham Hotspur, Lazio Roma en Glasgow Rangers. Afgelopen zomer werd hij voor tien miljoen gulden overgenomen door Middlesbrough, dat nog weinig plezier beleefde aan de sterspeler. De 57-voudige international Gascoigne werd vlak voor het WK wegens gebrek aan fitheid verwijderd uit de Engelse selectie. In zijn prive-leven beleefde Gascoigne de afgelopen maanden een paar dieptepunten. Hij werd verlaten door zijn echtgenote, die tijdens een turbulent en kortstondig huwelijk verschillende keren bont en blauw werd geslagen door haar beschonken partner. In augustus overleed een vriend van Gascoigne aan een acute hartstilstand, na een gezamenlijk avondje stappen.Gascoigne is niet de enige begaafde Britse voetballer die problemen heeft of had met alcohol. De Engelse goalgetter Jimmy Greaves miste de WK-finale in 1966 nadat hij in het spelershotel te diep in het glaasje had gekeken. Hij is inmiddels afgekickt. De Noord-Ierse baltovenaar George Best is twintig jaar na zijn sportieve loopbaan nog steeds drankverslaafde. Aanvoerder Tony Adams van Arsenal is afgekickt, nadat hij jarenlang bierglazen kapot had geslagen op zijn voorhoofd. Paul Merson was tot 1995 behalve aan drank ook verslaafd aan gokken en cocaine. Merson barstte gisteren in tranen uit, toen hij hoorde dat zijn voormalige ploeggenoot Gascoigne was opgenomen. “Paul moet door een hel gaan. Maar als hij slaagt, komt hij sterker terug. Hij blijft verreweg de beste' zei de zwaar aangeslagen Merson.