Wegens verliezen Barings; Minderhoud plotseling uit ING-bestuur

ROTTERDAM, 12 OKT. De verliezen bij zakenbank ING Barings hebben een slachtoffer in de raad van bestuur van moederbedrijf ING geëist. Marinus Minderhoud, verantwoordelijk voor Barings, is vanochtend opgestapt.

Volgens ING neemt hij met zijn onmiddellijke vertrek de verantwoordelijkheid voor de tegenvallers bij de zakenbank van ING. Een zegsman van de bank wilde vanmorgen niet op bijzonderheden van zijn vertrek ingaan. Minderhoud, elf jaar actief voor het ING-concern en daarvoor de NMB Postbank, was tevens directievoorzitter van de ING Bank. Die laatste functie wordt nu overgenomen door de bestuursvoorzitter van de ING Groep, G. van der Lugt.

Vooral als gevolg van de tegenvallers bij ING Barings moest ING eerder deze maand haar winstverwachting bijstellen. In plaats van 30 procent denkt het financiële concern dit jaar op een winstgroei van 15 procent uit te komen. ING schat de omvang van de tegenvallers, bijna geheel voor rekening van de bankactiviteiten, op zo'n 1,5 miljard gulden. Vooral in de handel in schuldpapier van (voormalige) snelgroeiende economieën boekte ING Barings grote verliezen. Juist deze zogeheten emerging markets zijn door de financiële crisis in Azië het hardst geraakt. Na de deze maand aangepaste winstverwachting gaat ING ervan uit over 1998 een nettowinst te behalen van circa 5,6 miljard gulden, tegen 4,1 miljard vorig jaar.

Na enkele plotselinge bestuurswisselingen is de Brit David Robins sinds 1 oktober de hoogste man bij ING Barings. Enkele dagen na zijn aantreden werd bekend dat bij de zakenbank 1.200 van de 9.000 banen worden geschrapt. Het kostenniveau moet met zo'n 25 procent naar beneden. “Het vertrek van Minderhoud komt nauwelijks als een verrassing”, stelt financieel analist H. Pluijgers van Kempen & Co. “Als de resultaten zo negatief zijn en het verlies zo onverwachts komt, is dit een logische stap. Hij is duidelijk niet in staat geweest om verbeteringen aan te brengen.” Volgens Pluijgers stond het vertrek van Minderhoud vermoedelijk al vast toen de saneringsmaatregelen rond Barings werden bekendgemaakt. “Maar met het vertrek van H. Mathrani in juli was al een vacuüm in de top van Barings ontstaan. Dan moet je ook niet nog eens de betrokken bestuurder de laan uit sturen.”

De 52-jarige Minderhoud was sinds juli 1996 verantwoordelijk voor ING Corporate & Investment Banking, waar Barings onder valt. Het Belgische bestuurslid M. Tilmant, verantwoordelijk voor ING België, neemt in de ING-top voorlopig zijn portefeuille over. “Dat is een logische beslissing”, stelt een andere analist. “Je ziet het zwaartepunt van het zakenbankieren steeds meer van Londen naar Brussel verschuiven. Op het Europese vasteland is de concurrentie vermoedelijk minder.”