TIENERHELDEN

Foto: Naam: Rozan Banks Woonplaats: Utrecht Leeftijd: 14 jaar School: Havo 3 Scholengemeenschap 'De Werkplaats', Bilthoven Favoriete serie: The X-Files (Veronica)

Rozan Banks schreef al regelmatig 'beginstukjes van boeken' op haar computer. Maar toen ze zich liet inspireren door de tv-serie The X-Files, schreef ze dóór. Met als resultaat een 39 hoofdstukken tellend boek ('159 A-vijfjes'), 'Energy' genaamd. Familie en vrienden, voor wie ze het vijftig maal liet drukken, vonden het 'heel goed'. Zelf is ze strenger over haar creatie: “Als ik het nu lees, denk ik: 'Rozan, dat kan een stuk beter!”' Net als in The X-Files, onderzoeken in Rozans boek twee FBI-agenten een paranormale zaak. “Ze gaan naar Idaho, waar een aantal mensen zonder spoor verdwenen is. Daar verdwalen ze, om tenslotte in een blokhut terecht te komen, waar ze een zooi lijken vinden. Als ze autopsie verrichten, blijkt dat bij alle lijken de eiwitten en koolhydraten ontbreken.” De plot is science fiction-achtig: de doden blijken bewerkt te zijn met speciale machines waarmee je alle energie uit iemand kunt wegzuigen. En wat is er met die energie gebeurd? “Die is naar een vlek in het heelal gestuurd, als hulpmiddel om een soort Übermensch te scheppen”, vertelt Rozan. Inmiddels is haar tweede boek af. Het verhaal is gebaseerd op haar tweede favoriete serie: ER, waar ze naar is gaan kijken omdat haar moeder het altijd wil zien. (Foto Louk Röell)