Stemming over 'alternatief huwelijk' afgang voor Jospin

Bij het debat over een alternatief samenlevingscontract bleven de socialisten massaal weg. Durfden ze hun eigen wet niet te steunen?

PARIJS, 12 OKT. Is Frankrijk homofoob? Durven de socialisten geen wettelijk samenlevingscontract in het leven te roepen dat vooral voor homoseksuelen een einde betekent van hun rechtsvacuüm? Die vragen zingen rond nadat premier Jospins socialisten vrijdag massaal wegbleven bij de parlementaire behandeling van het wetsontwerp voor het 'Pacte civil de solidarité' (Pacs).

De linkse regeringscoalitie in Frankrijk likt vandaag haar wonden na de algemeen als 'afgang' bestempelde behandeling van het Pacs-ontwerp. Zij worden ervan beschuldigd het debat over het 'bis-huwelijk' - een initiatiefwet van de socialisten nog wel - opzettelijk te hebben gemeden. Daardoor kon de rechtse oppositie opeens over een meerderheid beschikken die het ontwerp in strijd met de grondwet verklaarde.

De fractievoorzitter van de socialisten in de Assemblée Nationale, Jean-Marc Ayrault, verdedigt zich nu tegen alle beschuldigingen. Ook die van premier Jospin, die in een vraaggesprek op CNN zei: “met een goede whip zoals men in Engeland kent, was dit niet gebeurd”. Volgens Ayrault is de massale absentie niet meer dan een ongelukkig incident; veel Kamerleden waren in hun district voor contact met de achterban. Een gebrek aan discipline in de fractie is hem al eerder aangewreven, maar nooit was het resultaat zo desastreus.

De Franse neo-gaullisten hebben eindelijk weer eens wat te vieren. RPR-partijvoorzitter Philippe Séguin sprak gisteren van “een persoonlijke nederlaag van premier Jospin”. Volgens de gaullisten hebben de afwezige socialisten 'gestemd met hun voeten' om de diepe weerzin bij het Franse volk tot uitdrukking te brengen tegen het hele idee van 'homo's op het stadhuis'.

Het was bekend dat het debat over het initiatiefwetsontwerp over het Pacs pittig zou worden. Er waren 900 amendementen ingediend. De rechtse oppositie, aangemoedigd door behoudend-katholiek Frankrijk, zou alles in de strijd werpen om deze 'aantasting van het gezin' te blokkeren. Nu de hele behandeling van het ontwerp is gestaakt zouden de parlementaire initiatiefnemers vandaag naar verwachting al met een nieuwe Pacs-tekst komen, waarin de wijzigingen die zijn aangenomen tijdens de parlementaire behandeling van het oorspronkelijke ontwerp, zijn verwerkt. Over een datum moest nog worden onderhandeld.

De mogelijkheid voor broers en zusters om ook een Pacs te sluiten is een voorbeeld van de nieuwe bepalingen die nu in het ontwerp zouden komen. Boze tongen, vooral uit de kringen van actievoerders voor een wettelijke regeling, zeggen dat zo'n bepaling vooral dient om het homokarakter van het Pacs te maskeren. Zaterdag gingen verschillende woedende actiegroepen de straat om de regeringscoalitie hun teleurstelling te melden.

    • Marc Chavannes