Spits Buma bloeit op bij Bloemendaal

BLOEMENDAAL, 12 OKT. Het oranje shirt roept speciale krachten op bij Jaap-Derk Buma. Groeide het opgewonden standje uit Den Haag bij het WK in Utrecht al uit tot een gewaardeerde kracht, sinds hij in mei HCKZ verruilde voor Bloemendaal laat de 26-jarige hockeyer vrijwel wekelijks zien waarom bondscoach Roelant Oltmans zo van hem gecharmeerd is. “Behalve praten kan ik ook hockeyen”, grijnsde Buma gisteren.

Aanleiding voor die constatering was de afgetekende overwinning van Bloemendaal op Amsterdam (4-1), waarbij Buma net als een week eerder tegen landskampioen Den Bosch een hoofdrol voor zich opeiste. Met twee bekeken uithalen bracht de wispelturige spits nog voor rust zijn seizoentotaal op zeven en stond hij aan de basis van de tweede seizoensnederlaag van Amsterdam, dat uit de laatste drie duels slechts een punt haalde.

Buma, zoon van voormalig international Edo Buma, beschikt over een uitstekende balvoering en een dito loopvermogen, zoals tegen Amsterdam andermaal bleek. Met linkerspits en collega-international Remco van Wijk vormt de Hagenaar dit seizoen een succesvol koppel dat elkaar blindelings weet te vinden. Buma: “De ingeslepen patronen van het Nederlands elftal nemen we mee naar de club.”

Gisteren stuurde Buma zijn directe tegenstander Oene van Brunschot van links naar rechts, met als gevolg dat de verdediger van Amsterdam het spoor al snel volkomen bijster was. Van Brunschot stond daarmee onbedoeld symbool voor de wanorde in de defensie van de vice-landskampioen, die overloopt van ervaring maar de laatste weken fout op fout stapelt. In zes duels kreeg de ploeg van speler-coach Jacques Brinkman al zestien treffers om de oren.

De grootste flater kwam gisteren op naam van Peter Windt. Halverwege de eerste helft schoof de neo-international de bal op kinderlijk eenvoudige wijze in de stick van Buma, die dankbaar gebruik maakte van de blunder en doelman Bart Looije voor de tweede keer binnen vijf minuten passeerde. “Tegen zulke fouten valt niet op te hockeyen”, foeterde Brinkman, die overweegt maatregelen te nemen. “Zo kan het niet langer.”

De bijna traditionele najaarscrisis bij Amsterdam staat in schril contrast met de herwonnen geestdrift bij Bloemendaal, dat dit seizoen voor het eerst sinds lange tijd weer een serieuze gooi naar de landstitel lijkt te kunnen doen. “Vorig jaar werkten we hard, maar stonden we eigenlijk alleen maar achteruit te hockeyen. Nu kunnen we ook aanvallen”, zo verwoordde aanvoerder Diederik van Weel gisteren de omslag bij de trotse club uit Kennemerland.

Na zes speelronden bezet Bloemendaal de tweede plaats op de ranglijst, op een punt van koploper Oranje Zwart dat een duel meer heeft gespeeld. Sterspeler Teun de Nooijer ontbreekt vooralsnog in verband met verplichtingen in Duitsland. Met Harvestehuder is Nederlands beste hockeyer momenteel verwikkeld in de strijd om de landstitel. Op zijn vroegst volgende week keert hij terug.

Bloemendaal onderging afgelopen zomer een grondige renovatie. Maar liefst zes nieuwe spelers werden aangetrokken, met naast Buma jeugdige talenten als Jan Jörn van 't Land (SCHC), Menno Booij (Pinoké) en Bart van der Meer (Pinoké). In de persoon van Bert Bunnik, afgelopen seizoen actief als assistent-coach bij Amsterdam, vond de commissie topsport onder leiding van Bloemendaal-boegbeeld Floris-Jan Bovelander bovendien een ervaren trainer-coach die tactisch inzicht koppelt aan een verfrissende aanpak.

Het contrast met vorig seizoen is dan ook groot, toen Bloemendaal gebukt ging onder een gebrek aan kwaliteit. Van Weel, vorige week afgevallen voor de nationale selectie wegens een te hoog vetpercentage, is de eerste om dat te erkennen. “De trainingen stelden weinig voor, omdat een stuk of zes, zeven spelers op voorhand verzekerd waren van een basisplaats.”

Dit seizoen gaat die wijsheid niet op. Tot ongenoegen van Tom van Amerongen, die twee weken geleden de selectie verliet omdat coach Bunnik weigerde een basisplaats voor hem in te ruimen. Bunnik betreurt het vertrek van de 29-jarige spits, die bezig was aan zijn dertiende seizoen bij Bloemendaal. “Tommie is nog steeds welkom, maar hij zal moeten beseffen dat niemand een basisplaats kan claimen. Ook niet na twaalf jaar Bloemendaal.”

Zelfs uitblinker Buma ontkwam gisteren niet aan een wissel. De spits maalde er niet om, en dat mocht een klein wonder heten voor de hockeyer die nog niet zo lang geleden bekend stond om zijn verbale uitspattingen. Bunnik: “Bij ons heeft Japie geen tijd om te lullen. Hij roept zo nu en dan nog wel eens wat, maar dat wekt louter positieve irritatie op.”

Hoe anders was het bij HCKZ, waar Buma zich de laatste jaren een roepende in de woestijn waande, zowel binnen als buiten de lijnen. “Ik stond op een eilandje. Ik kon lullen wat ik wilde, maar het gros van de spelers begreep me niet of wilde me niet begrijpen. Het bestuur was van goede wil, maar kreeg de zaken niet op poten.”

Clubliefde weerhield Buma, sinds zijn twaalfde lid van HCKZ, lange tijd van een vertrek uit Den Haag. Zijn besluit werd voorts bemoeilijkt door zijn relatie met Ties Kruize, het voormalige strafcornerkanon van HCKZ bij wie Buma op de loonlijst staat als medewerker van diens makelaarskantoor. “Maar uiteindelijk begreep Ties dat ik voor mezelf koos en eens een keer niet voor HCKZ.”

Teun de Nooijer heeft met Harvestehuder THC de play-offs bereikt van de strijd om de Duitse hockeytitel. In de kwartfinales speelt de ploeg uit Hamburg komend weekeinde tegen Dürkheimer THC. Harvestehuder beleefde een onbevredigend slot van de reguliere competitie in Gruppe Nord van de Bundesliga. Zaterdag speelde de ploeg met 3-3 gelijk tegen Crefelder HTC, een dag later was HTC Uhlenhorst Mühlheim met 5-2 te sterk voor de tijdelijke werkgever van De Nooijer, die in beide duels een keer scoorde.

    • Mark Hoogstad