Softwarebedrijf Baan op verlies, beurskoers valt

ROTTERDAM, 12 OKT. Het Nederlandse softwarebedrijf Baan Company is in het derde kwartaal van dit jaar in de rode cijfers beland. De onzekere financieel-economische omstandigheden hebben geleid tot uit- en afstel van opdrachten. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

In reactie hierop kelderde de koers van Baan op de Amsterdamse effectenbeurs met bijna 40 procent naar 20,50 gulden. Amper een half jaar geleden was het aandeel Baan nog ruim 107 gulden waard. De waarde van de onderneming op de beurs is van ruim 20 miljard eind april gedaald tot zo'n 4 miljard gulden.

Baan verwacht komend jaar geen verbetering van de situatie. “Deze trend zal zich voortzetten totdat de economische omstandigheden verbeteren en bedrijven het herstel hebben voltooid van het probleem dat computers hebben met het jaar 2000”, zo zei financieel directeur K. Wagenaar vanmorgen in een toelichting op de winstwaarschuwing.

“De situatie in de Verenigde Staten heeft ons het meest verrast”, aldus Wagenaar. “De onrust op de aandelenmarkten heeft zich daar voor ons vertaald in terughoudende opdrachtgevers. In september was er elke week slecht nieuws, Azië, Clinton, noem maar op. Veel klanten hebben in plaats van een grote opdracht gekozen voor een proefproject, of hun order uitgesteld.”

Baan verwacht over het op 30 september afgesloten derde kwartaal een verlies van 13 tot 16 dollarcent per aandeel, wat neerkomt op minimaal 50 miljoen gulden. De omzet over die drie maanden zal naar verwachting uitkomen tussen 190 en 195 miljoen dollar. Dat is een kwart (zo'n 60 miljoen dollar) onder de verwachtingen van analisten waarmee Baan zich, zoals Wagenaar het eind juli uitdrukte “niet oncomfortabel” voelde.

Volgens Wagenaar werkt het omzetverlies direct door in het resultaat. “De omzet valt weg, terwijl de kosten blijven”, aldus Wagenaar. Als producent van software kan Baan met extra licentieverkopen tegen geringe kosten (het kopiëren van de software) een hogere omzet behalen. Omgekeerd betekent dit dat omzetverlies direct de winstgevendheid aantast.

Wagenaar heeft naar eigen zeggen pas in de loop van september een indruk kunnen krijgen van de ernst van de situatie. Contracten voor nieuwe software worden vaak pas tegen het einde van het kwartaal afgesloten. In het derde kwartaal is deze tendens volgens Wagenaar extra sterk. “Wegens de vakantieperiode komen de opdrachten pas in de laatste vijf tot zes weken”, zegt hij.

Baan verkoopt zogeheten ERP-programmatuur, software waarmee ondernemingen bedrijfsprocessen (productie, logistiek, administratie) beheren en op elkaar afstemmen. Op 28 oktober presenteert het bedrijf definitieve cijfers over het derde kwartaal.