Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de invloed van de economische crisis in Rusland op het leger. Als de crisis aanhoudt, is het leger binnen twee maanden niet meer gevechtsklaar. Ned.2, 17.25-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het schrijnende tekort aan opvangplaatsen voor moeilijk opvoedbare jongeren. Een cameraploeg volgt een Marokkaanse die van noodopvang naar noodopvang wordt gesleept. Ned.1, 20.31-21.08u.

Nova. O.a. aandacht voor de voorbereidingen van de NAVO-luchtaanvallen op Servische doelen. Ned.3, 22.33-23.03u.

INTERVIEWS

B&W. Sonja Barend praat met het muziek- en cabaretduo Thomas Acda en Paul de Munnik. Tevens een klein optreden. Ned.3, 19.26-19.57u.

Villa Felderhof. Winnaar van de Televizierring Rik Felderhof ontvangt in 'zijn' chique landhuis aan de Côte d'Azur twee psychologen: Yvonne Kroonenberg en René Diekstra. Ned.1, 21.30-22.27u.

Nieuwe maandag. Onder andere een gesprek met de 77-jarige Peter Ustinov over zijn leven als acteur, schrijver en regisseur en een optreden van de Nederlandse country-zangeres Ilse de Lange. Belg.1, 21.45-22.35u.

Het elfde uur. Gesprek over het boek van Hans Knoop over de zaak Dutroux en met de vader van de vermoorde Eefje Lambrecks. Voorts Jan Nagel over de gemeenteperikelen in Hilversum en zendeling Leo Lok over zijn missie in Suriname. Ned.2, 22.10-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties. De val van de managers. Bij grote veranderingen in de bedrijfsvoering is niet alleen meer het lagere personeel het slachtoffer: het tegenwoordige verkleinen van het aantal bestuurslagen treft vooral de managers. In de reportage verhalen van vijf Belgische managers die plotseling ontslagen werden. Belg.2, 21.20-22.05u.

Maurice De Wilde: Vergelding en repressie. Serie over aanslagen en repressie tijdens en na WO II in België. In 1944 begonnen de Limburgse partizanen een tweede golf van aanslagen, waarbij in korte tijd 29 doden vielen. Belg.2, 22.35-00.15u.

Childrens hospital. Een zesjarig kind wordt voorbereid op een drievoudige orgaantransplantatie in het ziekenhuis van Birmingham. Dit zou de eerste Europese operatie op een kind zijn in zijn soort. BBC1, 21.30-22.00u.

Panorama. Na een aantal schietpartijen op schoolpleinen door kinderen die voorheen dieren mishandelden, bestaat er een sterk vermoeden van een verband tussen dierenkwellers en potentiële seriemoordernaars. Amerikaanse politici willen daarom een nieuwe behandeling en strengere straffen voor mensen die dieren mishandelen. BBC1, 23.00-23.40u.

Local heroes. Over onbekende uitvinders met vanavond vrouwelijke wetenschappers, zoals astronoom Margaret Huggins, scheikundige Jane Marcet en geluidspionier Mary Waller. BBC 2, 21.00-21.30u.

MUZIEK

Omnibus. Billy Fury werd op zijn zeventiende een sensatie als de Britse Elvis. Hij veroorzaakte rellen waar hij optrad met zijn seksueel geladen act. Hoewel hij ongeschoold was en vrijwel analfabetisch, schreef hij zijn meeste liedjes zelf en had hij 29 hits in de jaren '60, waaronder Half Way to Paradise en Like I've Never Been Gone. BBC1, 23.40-0.35u.

Divas live. Registratie van een optreden met o.a. Celine Dion, Gloria Estefan, Mariah Carey en Aretha Franklin. BBC1, 0.35-1.30u.

SPORT

De Regenjas. Nieuwe reeks afleveringen waarin Harry Vermeegen op vooral lollige wijze met voetballers en trainers omgaat. Veronica, 21.00-21.35u.

KUNST

Avond van de Nederlandse dans. Verslag van de Nederlandse Dansdagen die van 9 t/m 11 oktober in Maastricht voor de eerste keer hebben plaatsgevonden. Met o.a. een choreografie van Nils Christe voor 64 majorettes en een masterclass choreografie. Ned.3, 20.27-22.00u.

Het uur van de wolf. Is 't nu al liefde? Wim Hazeu in de voetsporen van Simon Vestdijk. Documentaire van Ditteke Mensink over Wim Hazeu (1940), die nu zo'n twee jaar bezig is met zijn biografie van de schrijver Simon Vestdijk. Hoe schept Hazeu orde in de enorme hoeveelheid materiaal, en in hoeverre lijdt zijn dagelijks leven onder de langdurige afzondering en de volledige fixatie op de complexe, zwartgallige Vestdijk? Ned.3, 23.23-0.13u.

FILMS

The Lawnmower Man (Brett Leonard, 1992, VS). Zie Film-Vooraf. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1994, VS). Psychologische thriller naar roman van Stephen King laat Kathy Bates excelleren als gedesillusioneerde excentriekelinge die na vijftien jaar haar dochter Jennifer Jason Leigh weerziet en misschien wel haar werkgeefster, een rijke weduwe, heeft vermoord. Credo van de film: “Soms moet een vrouw een kreng zijn om zich te kunnen handhaven.” Duitsl.2, 22.15-0.20u., nagesynchroniseerd.

Kiss Me Kate (George Sidney, 1953, VS). Effectieve verfilming van Cole Porter's vermaarde Broadwaymusical. Met Kathryn Grayson, Howard Keel, Ann Miller en Wunderbar, So in Love en Always True to You in My Fashion. Duitsl.1, 0.50-2.35u., nagesynchroniseerd.

Secrets (Michael Pattinson, 1992, Australië/Nieuw-Zeeland). Het hilarische bezoek van The Beatles aan Australië in 1964 vormt decor van goedgemutst drama over vijftal per ongeluk in een hotelkelder ingesloten tieners. Vier Beatles-fans en één Elvis-aanhanger tonen gaandeweg hun ware karakter. BBC1, 1.50-3.25u.

Ich vertraue Dir meine Frau an (Kurt Hoffmann, 1943, Duitsland). Komedie met Heinz Rühmann. Hij dient op de vrouw van een vriend te passen. Morgen, Duitsl.1, 10.35-12.00u., zw.