Rusland dreigt NAVO met herziening van relaties

MOSKOU, 12 OKT. Rusland dreigt het Westen met doemscenario's en een herziening van de wederzijdse relatie, mocht de NAVO overgaan tot geweld tegen Joegoslavië.

Zonder in details te treden waarschuwde de Russische premier Jevgeni Primakov dat een NAVO-aanval repercussies zal hebben voor de vorig jaar bereikte overeenkomst tussen Rusland en het Noordatlantische bondgenootschap. Zaterdag riep Moskou zijn vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel en zijn ambassadeur in België terug voor spoedoverleg.

Anders dan minister van Defensie Igor Sergejev, die een terugkeer naar de Koude Oorlog in het verschiet ziet liggen, voorziet zijn collega van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, een periode van “internationale chaos”. Op de televisie sprak hij gisteravond over een dreigende schending van de wettelijke basis waarop de wereldvrede rust, indien de NAVO tot actie overgaat zonder de expliciete steun van de VN-Veiligheidsraad.

President Boris Jeltsin, die zondag erg onvast op zijn benen stond bij een bezoek aan Oezbekistan, volgt de gebeurtenissen van minuut tot minuut. Volgens zijn woordvoerder lijdt hij aan een “verkoudheid', opgelopen tijdens “de vermoeiende vlucht van Moskou naar Tasjkent'. Zijn plan om ook Kazachstan aan te doen is vanochtend gewijzigd, hoewel een meereizende Kremlin-arts zei dat de president zich beter voelt.

Ivanov heeft gisteren een militair antwoord van Moskou op een NAVO-actie uitgesloten. Maar een hoge officier zei dat een NAVO-actie voor Moskou betekent dat het wapenembargo (tegen Joegoslavië) “zijn rechtsgeldigheid verliest”. Leonid Ivasjov, hoofd Militaire Samenwerking op het ministerie van Defensie, staat daarin niet alleen: ook de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en patriottische splintergroepen roepen op tot militaire steun aan de Serviërs.

De meeste waarnemers brengen de gematigde opstelling van Moskou in verband met de binnenlandse crisis. Primakov heeft vrijdag bij de EU moeten vragen om voedselhulp en zou daarom niet in de positie verkeren een harde anti-Westerse toon aan te slaan. De Russische graanoogst komt op 45 miljoen ton uit, het laagste niveau sinds 1953. Rusland rekent bovendien nog altijd op miljardensteun van het IMF. De Russische kranten constateren dat Rusland op het wereldtoneel nog amper meetelt. “Ongeacht de positie van Moskou volgt Washington in Kosovo zijn eigen weg”, kopte de Nezavisimaja Gazeta zaterdag.