Ruitertitel Pessoa na tips van Nederlanders

ROTTERDAM, 2 OKT. De Braziliaanse ruiter Rodrigo Pessoa heeft in Rome de wereldtitel voor springruiters veroverd.

De 25-jarige Pessoa toonde zich de sterkste in de finale voor vier ruiters met paardenwissel. Pessoa dankte na afloop de Nederlandse bondscoach Hans Horn en ruiter Jos Lansink voor de tips over het geleende paard Gandini Lianos. “Horn en Lansink waren zo vriendelijk mij nuttige informatie en video's van het dier te geven”, aldus de 25-jarige Rodrigo Pessoa. “Toen was het niet moeilijk meer Lianos aan het werk te krijgen.” Pessoa was de laatste maanden succesvol met Lianos, waarover hij sinds april kon beschikken. Zo won hij vóór de Wereldruiterspelen de Grote Prijzen van Wiesbaden en Rotterdam en de werelbeker in Helsinki. Pessoa liet in Rome de Fransman Pomel en de Duitser Sloothaak achter zich.

De Nederlandse menners behaalden zaterdag een gouden medaille. In 1996 bleef de ploeg nog met lege handen achter op het WK voor vierspannen. De vaardigheidsproef, ook wel het kegeltjesrijden genoemd, moest de beslissing brengen in de strijd tussen de Nederlandse, Zweedse en Duitse ploeg. Nadat Harry de Ruyter net als op de marathon van vrijdag had gefaald, weerstonden IJsbrand Chardon (vierde) en Ton Monhemius (die nog brons haalde op de korte afstand) de grote druk en lieten alle gele ballen op de oranje pionnen onberoerd. Zesentwintig doorgangen met een breedte van 1,80 meter vormden geen probleem voor het Nederlandse duo, dat de spannen voor de slechts dertig centimeter smallere koetsen geconcentreerd leidde.

De ontlading na de beslissende rit van Monhemius was groot. De Ruyter, die drie balletjes had omgekegeld, liet zijn tranen de vrije loop. “Wat ben ik blij dat mijn fouten de ploeg niet goud hebben gekost”, zei de menner. “Dat zou ik mezelf nooit hebben vergeven. Ik had geen oog meer dicht gedaan.”

Volgens Monhemius is het niet vanzelfsprekend meer dat de erkende vechtjas Chardon, wereldkampioen van 1988 en '92, de leidende teugels bij de vierspannen in handen heeft. “Iedereen kent hem omdat hij altijd zo fanatiek en zo goed rijdt. Ik hoop dat mijn naam nu ook een beetje wordt gevestigd. Dit geeft een nieuwe impuls aan de sport.”