Regio Kennemerland; Politie rolt xtc-bende op; 17 arrestaties

HAARLEM, 12 OKT. De regionale recherche in de regio Kennemerland heeft in de afgelopen vijf maanden een omvangrijke xtc-bende opgerold. In totaal zijn zeventien mensen gearresteerd en zijn grote hoeveelheden geld, xtc-pillen en amfetamine in beslag genomen.

Volgens de politie gaat het om een “grote vangst”, waarbij vooral “bijzonder veel geld in beslag is genomen”. In totaal werd bij de verschillende invallen ongeveer drie miljoen gulden aangetroffen. Ook zijn 130.000 pillen met een straatwaarde van twee miljoen gulden in beslag genomen. Verder trof de politie 440 kilo amfetamine aan. Met deze grondstof kunnen naar schatting twintig miljoen xtc-pillen gemaakt worden, met een straatwaarde van 300 miljoen gulden. De politie vond in Lisse ook nog 558 jerrycans met chemische vloeistof; een derde was voor de productie van xtc, tweederde was restproduct.

Het onderzoek begon eind 1997 na informatie van de centrale inlichtingendienst. In april deed de recherche in Haarlem de eerste inval in een flatbox. De politie in Brabant hield een paar dagen later twee verdachten aan. Een maand later werden acht verdachten aangehouden na invallen in vijf woningen in Haarlem, een kantine in Zandvoort en twee caravans in Overveen. In juni werden nog vijf verdachten aangehouden. De meeste verdachten komen uit Haarlem. De laatste verdachte werd eind september op Ibiza gearresteerd en wacht nog op uitlevering. Van de in totaal zeventien arrestanten (vijf vrouwen) zitten er nog twaalf vast.

Volgens een woordvoerder van de politie waren de xtc-pillen bedoeld voor verkoop in Nederland en verschillende landen in West-Europa.

Op 17 augustus hield de Utrechtse politie twee mannen aan met 25.000 xtc-pillen. Een maand eerder vond de politie in Leeuwarden voor de zevende keer in een jaar een stel vaten met xtc-chemicaliën. In 1997 werden er op Schiphol ruim 180.000 xtc-pillen in beslag genomen.