Over fractieleiderschap; Openlijke machtsstrijd binnen SPD

BONN, 12 OKT. Binnen de Duitse SPD is een openlijke machtsstrijd uitgebroken tussen partijvoorzitter Oskar Lafontaine en fractieleider Rudolf Scharping, nadat de partij in de verkiezingsstrijd met succes de eenheid wist te bewaren.

Menig partijlid spreekt al van een “psychodrama” dat tussen oude vijanden wordt uitgevochten. Lafontaine, die zelf aast op het ministerschap van Financiën, wil ook zijn positie bij de SPD-fractie in de Bondsdag versterken. Hij eist dat Scharping het veld ruimt voor zijn vertrouweling Franz Müntefering, algemeen-secretaris van de SPD en campagneleider. Scharping zou dan minister van Defensie worden.

Maar Scharping voelt helemaal niets voor de manoeuvre van Lafontaine met wie hij niet bepaald op goede voet staat. Scharping is niet vergeten dat het Oskar Lafontaine was, die hem in 1995 op het roemruchte partijcongres in Mannheim de pas afsneed bij het verwerven van het SPD-voorzitterschap. Bovendien hoopte Scharping op de ministerspost van Buitenlandse Zaken, maar die werd snel vergeven aan Joschka Fischer, fractieleider van de Groenen.

Scharping wil vasthouden aan het fractievoorzitterschap en zich niet een tweede keer door Lafontaine laten wegschuiven. Hij weet zich bovendien verzekerd van de steun van de hele SPD-fractie. Menig partijlid repte het afgelopen weekeinde in Bonn al over Scharpings “wraak voor Mannheim”.

Toekomstig kanselier Schröder houdt zich in het conflict op de vlakte. Schröder zelf is geen vriend van Scharping, die hem enkele jaren geleden nog de economische woordvoering voor de SPD ontnam. Maar bij versterking van Lafontaines positie in de fractie heeft de nieuwe kanselier evenmin baat.

Hij voert zijn eigen stille strijd tegen Lafontaine, die niet alleen aast op het ministerschap van Financiën, maar ook een deel van de competenties opeist van het ministerie van Economische Zaken, dat Schröder aan zijn vertrouweling de computerondernemer Jost Stollmann wil toebedelen. Ook wil Lafontaine als minister van Financiën de Europapolitiek naar zich toe trekken, die bij de minister van Buitenlandse Zaken hoort. Maar hiertegen verzet Joschka Fischer zich hevig. Met een 'uitgeklede' post van minister van Buitenlandse Zaken gaat de leider van de Groenen niet akkoord.

Nu Scharping voet bij stuk houdt, heeft Lafontaine gedreigd desnoods zelf het fractievoorzitterschap op zich te nemen. Maar in Bonn wordt dit als loos gebaar gezien, Lafontaine's ambities voor Financiën. Maar de SPD-partijvoorzitter geeft zich niet zomaar gewonnen. Voor vanmiddag heeft hij het bestuur bijeengeroepen, waarin een meerderheid hem steunt, en zal hij de “vertrouwenskwestie” stellen. Zijn kandidaat Müntefering is inmiddels de lust vergaan. Vanmorgen liet hij weten niet meer beschikbaar te zijn voor het leiderschap van de fractie.

    • Michèle de Waard