Oppositie in Polen lijkt winst te boeken

WARSCHAU, 12 OKT. Bij gisteren gehouden regionale verkiezingen in Polen lijken de ex-communisten terrein te hebben gewonnen. Volgens peilingen kregen ze rond drie procent meer dan de regerende Kiesactie Solidariteit (AWS) van premier Jerzy Buzek.

De officiële uitslagen van de verkiezingen voor regionale en gemeenteraden worden pas woensdag verwacht. Maar opiniepeilingen die gisteren bij de stemlokalen werden gehouden geven een eensluidend beeld.

Volgens een peiling van het blad Zycie heeft de linkse oppositionele SLD, de partij van de ex-communisten, gisteren 29,5 procent van de stemmen gekregen, drie procent meer dan de AWS, die Polen regeert in een coalitie met de kleinere Vrijheidsunie (UW). Een andere peiling, van Gazeta Wyborcza, het grootste blad van Polen, gaf de SLD 25 procent en de AWS 22,4 procent, met de UW als derde met 12,4 procent. Volgens deze peiling krijgen door de SLD geleide linkse coalities de meerderheid in negen van de zestien regionale parlementen.

De opkomst was laag, als gevolg van de gecompliceerde regels voor de verkiezingen en verwarring over de bevoegdheden van de regionale raden. Ook het slechte weer speelde een rol. De verkiezingen zijn de eerste na de politiek fel omstreden provinciale herindeling van Polen, die begin volgend jaar haar beslag krijgt. Ze worden vooral gezien als populariteitstest van de grote partijen. (Reuters)