Ophef in Indonesië over moord Chinese

JAKARTA, 21 OKT. In Indonesië is grote ophef ontstaan over de brute moord, afgelopen vrijdagmiddag, op de 17-jarige Martadinata Haryono, lid van een vrijwilligersteam dat slachtoffers van verkrachting bijstaat.

Martadinata Haryono, zelf van Chinese afkomst, zou binnenkort met haar moeder en een groep etnisch Chinese vrouwen die tijdens grootscheepse plunderingen in Jakarta op 13, 14 en 15 mei werden verkracht, naar de Verenigde Staten reizen om daar verslag te doen van de gebeurtenissen in Indonesië. Volgens het zogeheten Vrijwilligersteam voor Mensenrechten zijn bij de ongeregeldheden in mei 168 etnisch Chinese vrouwen en meisjes het slachtoffer geworden van georganiseerde en systematische verkrachtingen. Daarbij zouden ook legeronderdelen betrokken zijn geweest.

Vertegenwoordigers van de Indonesische overheid, onder wie chef-staf en minister van Defensie, generaal Wiranto, ontkennen dat sprake is geweest van verkrachtingen. Daarbij baseert hij zich op het feit dat niemand officieel aangifte heeft gedaan.

Hulpverleners hebben de afgelopen maanden gezegd dat zijzelf en de slachtoffers die zij begeleiden, telefonisch bedreigd worden door onbekenden. De moeder van Martadinata zei afgelopen zaterdag dat het huis van de familie in Noord-Jakarta al drie dagen geobserveerd werd door onbekenden. Vrijdagmiddag om zes uur trof zij haar dochter dood aan in haar kamer. De keel van het meisje was doorgesneden en zij had steekwonden in handen, buik en borst. De arts die sectie pleegde op het lichaam van het slachtoffer, dr. Mun'im Idris, zei zaterdag dat hij aanwijzingen had dat het meisje was verkracht. Vandaag zei een politiewoordvoerder dat de arts zijn verklaring had ingetrokken.

De politie heeft zaterdagavond een buurjongen van Martadinata gearresteerd als de dader van het misdrijf. Volgens de politie heeft de jongen bekend dat hij tijdens een inbraak door het meisje werd betrapt en dat hij haar in paniek heeft gedood. De autoriteiten wijzen een mogelijk verband tussen de activiteiten van het meisje en de moord van de hand.