'Nieuwe schaduw over relatie'; Doodvonnis Duitser in Iran bevestigd

TEHERAN/ BONN, 12 OKT. Een Iraans hof heeft het doodvonnis tegen een Duitse zakenman wegens seksuele relaties met een Iraanse studente bevestigd en de zaak doorgestuurd naar het Hooggerechtshof, zo is zaterdag in Iran meegedeeld.

De zaak blijft daarmee de Iraanse betrekkingen met Duitsland belasten. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, sprak van “een nieuwe schaduw over het verlangen van beide regeringen de relaties te verbeteren”. Westerse diplomaten in de Iraanse hoofdstad gingen er juist van uit dat de Duitser snel zou vrijkomen.

De krant Iran News meldde zaterdag dat het doodvonnis tegen de Duitser, Helmut Hofer (59), door het Hof van Beroep was bevestigd en het dossier naar het Hooggerechtshof was doorgestuurd voor nader onderzoek. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de banden met Duitsland wil verbeteren, bestreed dat het doodvonnis was bevestigd, maar stelde dat het om rechtzetting van enkele vormfouten ging. Volgens de woordvoerder van het ministerie is dit de normale procedure in Iran. Ook de staatsradio bagatelliseerde de zaak, en waarschuwde tegen “politisering” ervan.

Hofer werd een jaar geleden gearresteerd op beschuldiging van een verhouding in strijd met de Iraanse wet die seksuele relaties tussen een niet-moslim en een moslim verbiedt. Maar Hofer voerde aan dat hij moslim was - hij heet Helmut Reza Hofer in de Iraanse pers - en bovendien graag met de studente wilde trouwen. Daarmee zou de kous min of meer af moeten zijn, en in diplomatieke kring ging men daar ook van uit - mede omdat het voor de Duitse ambassade de laatste tijd een stuk makkelijker was geworden met Hofer contact te onderhouden, en diens post bij voorbeeld niet meer werd geopend.

De rechterlijke macht in Iran is echter in handen van de conservatieve oppositie, en die zijde wordt ervan beschuldigd de zaak-Hofer alleen te gebruiken om de regering van president Mohammad Khatami dwars te zitten in haar beleid van toenadering tot het Westen.

Ook de aankondiging van een conservatieve religieuze stichting, vandaag, dat zij de prijs op het hoofd van de Britse schrijver Salman Rushdie met 300.000 dollar verhoogt, en van een conservatieve studentengroep dat zij eenzelfde bedrag uitlooft, wordt als zodanig gezien. In totaal staat nu ruim 3,1 miljoen dollar op Rushdies hoofd. De Iraanse regering herhaalde vorige maand dat zij geen moordenaars op pad zou sturen om het door wijlen imam Khomeiny tegen Rushdie uitgesproken doodvonnis uit te voeren, waarna de Britse regering ermee akkoord ging haar ambassadeur naar Teheran terug te sturen. De Britse autoriteiten meldden vanochtend dat wat hen betreft het akkoord met Teheran nog steeds overeind staat. “Er is geen aanwijzing dat dit bedrag op de een of andere manier wordt gesteund door de Iraanse autoriteiten.” (AFP, Reuters)