Nieuw Zeeland wil meer immigranten binnenhalen

WELLINGTON, 12 OKT. De regering van Nieuw Zeeland zal haar immigratiebeleid versoepelen om de stagnerende economie nieuwe impulsen te geven. De Nieuw-Zeelandse minister van Immigratie, Tuariki John Delamere, heeft dat vandaag aangekondigd.

In het begin van de jaren '90 vestigden zich jaarlijks nog 50.000 immigranten in Nieuw Zeeland. Door het restrictieve immigratiebeleid is dat aantal inmiddels verminderd tot 28.000; minder dan het aantal mensen dat Nieuw Zeeland voor langere tijd verlaat. Volgens sommige waarnemers versterkt dat netto emigratie-overschot de effecten van de economische terugval, waarmee Nieuw Zeeland de afgelopen maanden te kampen heeft gekregen.

Volgens minister Delamere “heeft het beleid van de afgelopen jaren duidelijk niet gewerkt”. Om een nieuwe toestroom van immigranten op gang te brengen, zal daarom de eis worden geschrapt dat personen die het Engels niet of nauwelijks beheersen, een borgsom van 20.000 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 19.000 gulden) moeten betalen bij binnenkomst. Dat geld werd pas terugbetaald wanneer de immigranten een zware toets van de Engelse taal wisten te doorstaan. Ook zullen zakenmensen zich voortaan gemakkelijker in Nieuw Zeeland kunnen vestigen. Bezoekers uit Zuid Amerika hoeven geen meer visum meer te hebben. De regering hoopt daarmee investeringen uit dat werelddeel aan te moedigen.

De Nieuw Zeelandse overheid zal ook immigratieposten openen in Shanghai, Pretoria en Moskou. Overigens maakte de Nederlandse regering in 1992 als bezuinigingsmaatregel een einde aan het emigratieverdrag met Nieuw Zeeland, waardoor Nederlanders nu geen bevoorrechte status meer hebben als kandidaat-emigrant.

Minister Delamere maakt sinds kort geen deel meer uit van de nationalistische New Zealand First, de partij die zich tijdens de verkiezingscampagne van twee jaar geleden verzette tegen immigratie. Delamere is Maori, net als de leider van New Zealand First, Winston Peters. Veel autochtone bewoners verzetten zich tegen immigratie uit vrees dat daardoor het relatieve aandeel van de Maori's in de samenleving vermindert. Delamere zei vanochtend evenwel dat “een kwalitatief hoog immigratiebeleid zal helpen om mensen aan te trekken die van Nieuw Zeeland voor ons allen een betere plaats zal maken om te wonen”.

Minister Delamere verliet enkele maanden geleden New Zealand First, maar hij behield zijn ministerspost. Zijn voormalige politiek leider, en voormalige vice-premier Peters, blijft bezwaren houden tegen grotere immigratie.

    • Hans van Kregten