NAi wil debat over kunst in openbare ruimte

ROTTERDAM, 12 OKT. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam wil een internationale discussie op gang brengen over kunst in de openbare ruimte. In 1999 wil het NAi daar een groot symposium over organiseren.

Het NAi komt met het symposium na de voor het instituut negatieve uitspraak in het kort geding dat kunstenaar Peter Struycken tegen het NAi had aangespannen. Struycken vond dat zijn lichtkunstwerk in de arcade van het NAi werd aangetast door tijdelijke schilderingen die het instituut daar had aangebracht. De rechter gaf hem daarin gelijk en verbood het NAi om het kale beton van de pilaren op welke wijze dan ook te onttrekken aan de werking van het kunstwerk. Dat werkt alleen 's avonds en 's nachts en verandert voortdurend van kleur.

Het NAi heeft inmiddels besloten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak. Er komt ook geen bodemprocedure. (ANP)