'Minder toezicht van politie bij wielrennen'

ROTTERDAM, 12 OKT. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaat minder personeel beschikbaar stellen voor het begeleiden van wielerwedstrijden. Het aantal manuren voor de begeleiding, dit jaar 9.000, gaat in 1999 terug naar 7.500. Vanaf het jaar 2000 trekt het KLPD nog 6.000 manuren voor de begeleiding uit.

Woordvoerder A. Folgerts van het KLPD zegt dat zijn dienst prioriteiten moet stellen, “omdat ze het werk niet meer aankan”. De motorrijders van het KLPD zijn “steeds vaker” nodig om “onze Mercedessen en Volvo's in het drukke verkeer bij te staan”. Bovendien worden de “mobiele en wendbare motorrijders” in toenemende mate ingeschakeld om VIP's te begeleiden.

Voorzitter J. Atsma van de wielerunie (KNWU) vreest dat de maatregel ertoe leidt dat zijn bond minder wedstrijden kan organiseren. Atsma, Tweede-Kamerlid voor het CDA, zegt dat de Amstel Goldrace en regio-overschrijdende wedstrijden als de Ronde van Nederland, Olympia's Ronde, de Ronde van Zuid-Holland en de Omloop van de Glazen Stad kunnen worden getroffen door de bezuiniging van het KLPD.

Maar Folgerts verwacht dat deze koersen “niet zoveel last” van de maatregel van het KLPD zullen ondervinden. Hij zegt dat de bezuiniging vooral kleinere wedstrijden (“van het type Veenendaal-Veenendaal”) zal treffen.

De woordvoerder van het KLPD wijst erop dat zijn dienst “meer en meer” wordt gevraagd dat soort wedstrijden te begeleiden, “omdat de regionale politie daarvoor niet meer de capaciteit heeft”. “Het KLPD zal een streep moeten zetten”, vertelt hij. Het KLPD meent dat gespecialiseerde bedrijven een deel van het politiewerk kunnen overnemen.

KNWU-voorzitter Atsma acht het “onverantwoord” dat het KLPD zijn begeleiding beperkt. Hij meent dat “een goede begeleiding” bespreekbaar moet zijn in een periode dat er meer politie komt. De KNWU heeft de kwestie aangekaart in het zogenoemde breed-departementale sportoverleg, “omdat ook andere sporttakken - atletiek, schaatsen - met het probleem te maken hebben”. Hij zegt dat de wielerunie vrijwilligers wil opleiden die de politie kunnen assisteren.

De Tweede-Kamerleden Rijpstra (VVD) en Middel (PvdA) zeiden gisteren niet zonder meer in te stemmen met een vermindering van de politiebegeleiding bij wielerwedstrijden. “Als je dit soort evenementen niet meer kunt houden, is dat voor niemand goed”, zei Rijpstra, die in Valkenburg bij het WK aanwezig was. Rijpstra zei te voelen voor het plan bij grote sport- en culturele evenementen een soort leges te heffen bij de organisatoren. Dat geld kan dan worden gebruikt voor extra politie. Middel toonde zich daar niet gecharmeerd van. “De politie heeft gewoon een taak te verrichten bij dat soort evenementen.”