MGM koopt films Polygram

ROTTERDAM, 12 OKT. De filmbibliotheek van Polygram komt voor bijna 400 miljoen dollar (ongeveer 750 miljoen gulden) in handen van de Amerikaanse filmstudio MGM. Dit meldden enkele Britse en Amerikaanse kranten dit weekeinde. Polygram wilde vanochtend nog niet op het nieuws reageren.

Pogingen van Polygrams nieuwe eigenaar, het Canadese Seagram, om de filmdivisie voor 750 miljoen dollar in zijn geheel te verkopen zijn hiermee definitief mislukt. Onderhandelingen met onder andere EMI en Canal+ liepen stuk op de vraagprijs. De rest van de filmdivisie, voornamelijk enkele Amerikaanse en Europese productiemaatschappijen, wordt na de verkoop van de bibliotheek geintegreerd met Seagrams dochter Universal. Seagram sloot eerder dit jaar een overeenkomst voor de overname van Polygram van Philips (75 procent eigenaar) voor 10,4 miljard dollar. Later dit jaar moet de verkoop worden afgerond.

De filmbibliotheek van Polygram omvat de rechten op zo'n 1.500 films, waaronder The Graduate, Blue Velvet, When Harry met Sally, Platoon en Fargo. Polygram heeft sinds 1991 meer dan 1,2 miljard dollar in zijn filmdivisie geïnvesteerd. Ongeveer tweederde van de bibliotheek werd vorig jaar voor 225 miljoen dollar overgenomen uit de boedel van de noodlijdende Franse bank Crédit Lyonnais. Die bank raakte begin jaren negentig betrokken bij de slag om filmstudio MGM. Bij de afwikkeling van de financiering van MGM hield Crédit Lyonnais een deel van de filmbibliotheek van MGM over. Dat deel kwam later bij Polygram terecht en komt dus nu weer in handen van MGM.

De eigenaar van MGM, de Amerikaanse financier Kirk Kerkorian, maakte onlangs bekend dat hij zijn bedrijf wil verkopen.

Seagram maakte vorige week bekend dat de effectuering van de overname van Polygram maand werd uitgesteld tot december. Twijfels over de doorgang van de overname zijn nu volgens waarnemers in de financiële wereld zo goed als verdwenen.