Lawnmower Man

The Lawnmower Man (Brett Leonard, VS, 1992), RTL5, 20.30-22.30u.

Hoewel het nu moeilijk is voor te stellen was virtual reality nog niet zo'n gangbaar begrip in 1992. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat The Lawnmower Man, nog steeds geafficheerd als 'de eerste virtual reality thriller' destijds zo'n onverwacht en groot succes kon worden. Met name de nachtmerrie-achtige computeranimaties en digitale special effects spraken een grote groep computerfreaks, horrorliefhebbers en SFX-('special effects')fans zo aan, dat de film een bescheiden cultstatus verwierf.

Regisseur Brett Leonard, voor wie The Lawnmower Man zijn officiële speelfilmdebuut was en van wie we in Nederland sindsdien niet zoveel meer hebben vernomen, werd aangetrokken om van een origineel scenario over een soort monster van Frankenstein van het computertijdperk en een novelle van Stephen King een samenhangende film te maken. Vooral van het gelijknamige verhaal van horrorauteur King is in de film weinig terug te zien, of het moet het personage van de debiele tuinman zijn. Reden voor de schrijver om een proces aan te spannen om zijn naam van de titelrol te krijgen. Hetgeen lukte.

Er sneuvelde wel meer voordat de film in de bioscoop uitkwam, waaronder zo'n veertig minuten materiaal, die er later in een director's cut voor video handig weer tussen werden geplakt.

Op http://us.imdb.com/Alter nateVersions?Lawnmower+Man, +The+(1992) is een redelijk compleet overzicht te vinden van de verschillen tussen beide versies. Want de film die RTL5 vanavond op televisie uitzendt moet wel door extreem weinig reclameblokken verstoord worden willen alle details die Leonard later weer in de film monteerde ook op het tv-scherm te zien zijn.

Dat zou jammer zijn, want de langere director's cut maakte op het gebied van effecten veel goed aan de nogal uitleggerige plot over een geschifte geleerde (Pierce Brosnan voordat hij als James Bond dit soort apocalyptische schurken zelf te lijf moest) die experimenteert met drugs en virtual reality teneinde een superintelligent wezen te creëren. In tegenstelling tot de originele Frankenstein-films is Leonards achterlijke tuinman die plotseling een soort supermens wordt zes jaar later nogal verouderd en kan The Lawnmower Man na herziening als curiosum worden bijgeplaatst in het rijtje technofobe horrorfilms over computers, Internet en virtual reality.

    • Dana Linssen