Koers van aandeel Baan bijna gehalveerd op beurs

AMSTERDAM, 12 OKT. De koers van softwarebedrijf Baan Company is vanochtend bijna gehalveerd op de Amsterdamse effectenbeurs. De in de laatste maanden toch al sterk gedaalde koers van het hoofdfonds viel in reactie op een winstwaarschuwing maximaal 45,9 procent naar 18 gulden. Eind april bereikte de koers van dit aandeel nog een record van 108,70 gulden.

Het automatiseringsconcern is in het derde kwartaal van dit jaar in de rode cijfers beland en verwacht het komend jaar geen verbetering van de situatie. De onzekere financieel-economische omstandigheden hebben geleid tot uit- en afstel van opdrachten.

Beleggers anticipeerden de afgelopen weken op tegenvallers bij Baan door hun stukken te verkopen. De koers van het fonds halveerde in die periode naar 35 gulden. “De glitter is definitief van het aandeel af”, aldus een handelaar. Het aandeel Baan noteerde rondom het middaguur 20,50 gulden, 40 procent onder het slot van vrijdag.

Baan was een uitzondering op het hogere Damrak. De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, noteerde even na het middaguur 885,63 punten, een winst van 34,53 punten. Eerder op de ochtend bereikte de beurs zelfs het niveau van 897,91 punten, wat een stijging van 5,5 procent betekent.

Ook de overige beurzen in Europa begonnen de week goed. Frankfurt leidde de opmars met een plus van 4,3 procent, Parijs volgde met 3,7 procent op korte afstand, Londen en Brussel deden het met respectievelijk 2,3 en 2,8 procent iets rustiger aan.

Philips was in Amsterdam de sterkste stijger. De koers van het Amsterdamse elektronicaconcern steeg tien gulden naar 99 gulden. Kopieerconcern Océ profiteert nog steeds van de relatief gunstige resultaten over het derde kwartaal van zijn boekjaar, die het vorige week donderdag publiceerde. Het Limburgse kopieerfonds steeg vanochtend ruim 10 procent op 52,30 gulden.

Ook de financiële waarden waren in trek op de beurs. Verzekeraar Aegon steeg met 8,50 naar 140,50 gulden en ING klom met vijf gulden naar 78,70 gulden. TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vandaag scherp gestegen. De Nikkei-index sloot met een winst van 675,04 punten (5,24 procent) op 13.555,01 punten. De beurs profiteerde van de koerswinsten op Wall Street van vrijdag en groeiende hoop op een grondige aanpak van de problemen in het Japanse bankwezen. De regering zou bereid zijn de banken een forse kapitaalinjectie te geven.