Italiaanse politici zijn verdeeld over oplossing van crisis

ROME, 12 OKT. De Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro is zaterdag consultaties begonnen over de politieke crisis in het land, maar politici achter het demissionaire kabinet zijn verdeeld over de oplossing.

De idee om premier Romano Prodi, die vrijdag met één stem verschil een vertrouwensstemming verloor, terug te sturen naar het parlement, krijgt steeds minder steun.

De leiders van de Linkse Democraten en de Italiaanse Volkspartij, de twee grootste coalitiepartijen, willen van Prodi af omdat die zich te onafhankelijk van de partijen probeerde op te stellen.

Scalfaro zou morgenmiddag zijn eerste ronde consultaties afronden. Verwacht wordt dat hij komende woensdag of donderdag een formateur aanwijst. De president voelt op dit moment niets voor vervroegde verkiezingen. Hij wil ervoor zorgen dat, nu Italië op de drempel van de Economische en Monetaire Unie staat, zo snel mogelijk de begroting wordt goedgekeurd.

De twee meest-besproken opties zijn de vorming van een zakenkabinet en uitbreiding van de coalitie met de kleine centrum-partij van oud-president Francesco Cossiga.

Ook in het laatste geval is het vrijwel zeker dat Prodi niet terugkeert, want de demissionaire premier heeft vorige week in felle bewoordingen een deal met Cossiga uitgesloten. Bovendien wil de leider van de Linkse Democraten, Massimo D'Alema, zelf premier worden.

Ongeveer drieduizend communisten hebben gisteren in Rome de eerste stap gezet naar de oprichting van een nieuwe partij. Het zijn aanhangers van Armando Cossutta, de 72-jarige communistische voorman die vorige week heeft gebroken met zijn partijleider Fausto Bertinotti omdat die aanstuurde op een breuk met Prodi. “Het woord 'communist' hoort ons toe,” zei Cossutta tegen zijn aanhangers. Hij wil in het najaar met een eigen partij meedoen aan lokale verkiezingen.