Herman & Ik

Herman & Ik. 001 (PRE 186022)

De heropgerichte Amsterdamse groep Herman & Ik (waarvan ooit Thomas Acda deel uitmaakte) heeft op de cd 001 van alles tegen zich werken. Zo is de Nederlandstalige zang nadrukkelijk naar voren gemixt. De muziek is bovendien nauwelijks opmerkelijk te noemen: heldere gitaarpop zonder speciaal eigen geluid. The Beatles ten tijde van Rubber Soul, daar doen de liedjes op hun beste momenten aan denken, met in het couplet van het nummer 1000x zelfs een directe muzikale verwijzing naar diens If I Needed Someone.

Maar Herman & Ik hebben een geheim wapen, en wel in de persoon van zanger Michiel van Rees. Zijn stem is als van een kind. Zo spontaan en direct, en voor een man ongewoon hoog. Door de zang is de onopvallende instrumentatie geen probleem meer, want daar steekt die stem des te beter af.

De teksten zijn aardig, uit een nummer als Honing spreekt verbeeldingskracht: 'Met mijn rug naar het plafond/ lig ik daar waar het ooit begon.' In sommige nummers wordt wel erg trouw gerijmd: wordt 'huilen' voorspelbaar gevolgd door 'schuilen', en 'hoog' door 'regenboog'. Maar Van Rees heeft die ongekunstelde, trefzekere toon die de ook simpelste woorden tot een onverwacht zoete boodschap kunnen maken - en dat is de kwaliteit waar het in de popmuziek om draait.

    • Hester Carvalho