Haitink weg bij Londense Royal Opera

LONDEN, 12 OKT. Bernard Haitink heeft ontslag genomen bij het Royal Opera House Covent Garden, een van 's werelds belangrijkste operahuizen, waarvan hij sinds 1987 de muzikaal leider is.

Het in grote financiële problemen verkerende Royal Opera House besloot in september om volgend jaar geen voorstellingen meer te geven tot in december 1999 het gerenoveerde theater Covent Garden wordt heropend. Haitink zou dan Verdi's Falstaff dirigeren, later gevolgd door Wagners Tristan und Isolde. Maar de muzikaal directeur, die een contract heeft tot 2002, heeft bestuursvoorzitter Sir Colin Southgate laten weten dat “het weinig zin heeft de muzikale leider van het opera-orkest te zijn als er geen muziek is om te dirigeren.”

Haitink schreef op 16 september een ontslagbrief, nadat hij via de fax op de hoogte was gesteld van het besluit om de activiteiten een jaar op te schorten. Hij heeft cultuurminister Chris Smith geschreven alleen aan te blijven als de Engelse regering geld ter beschikking stelt om een deel van de afgelaste voorstellingen van volgend jaar te laten doorgaan. Pas dit weekeinde gaf Haitink daaraan ruchtbaarheid via een interview met The Sunday Times.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Labour-regering extra geld besteedt aan de als 'elitair' beschouwde Royal Opera, die al jarenlang wordt geplaagd door inefficiënt management en bestuurscrises. Bovendien is het niet realistisch om alsnog de afgelaste voorstellingen met zangers wier contracten zijn opgezegd, op het podium te brengen.

Haitink is ook bezorgd over de verdere toekomst van Covent Garden, omdat er de komende twee seizoenen minder voorstellingen zijn gepland. Samen met het eraan verbonden Royal Ballet heeft de opera een schuld van zo'n veertig miljoen gulden.

Door het niet doorgaan van de voorstellingen van het Royal Opera House in 1999 komt ook het pas gerenoveerde Sadler's Wells Theatre in de problemen. De Royal Opera en het Royal Ballet zouden volgend jaar 25 weken optreden in Sadlers Well's, dat voor 42 miljoen pond geheel werd herbouwd en nu van een deel van de programmering is beroofd. Haitink trad in september nog met veel succes met het Royal Opera House op in het Amsterdamse Concertgebouw. Met een concertante uitvoering van Wagners Die Walküre opende hij zijn serie 'Carte Blanche' opende, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag op 4 maart 1999.